Puu-elementti
Puu-elementtiä edustaa kevät. Kevät tuo mukanaan lisääntyneen valon ja varsinkin loppukeväästä räjähtävän kasvun, muutoksen lepovaiheesta aktiiviseen kasvuvaiheeseen.
Lumi sulaa ja aiheuttaa voimakkaita veden virtauksia joissa ja koskissa, eli sielläkin on räjähtävää voimaa. Aurinko näyttäytyy päivä päivältä voimakkaammin – päivät pitenevät ja tämän myötä kaikki aktivoituu. Luonto herää täyteen potentiaaliin ja voimaan talven jäljiltä. Myös me Ihmiset heräämme, sillä sama energian muutos tapahtuu ja tuntuu myös meissä ja maksassa.
Puu-elementti saa voimansa vedestä, jota edustaa talvi ja lepo. Puu-elementti vastaavasti luo kesän, eli tuli-elementin, jota edustaa kesä ja aktiivisuus. Puussa asuu siis Tulen potentiaali ja se on siksi hyvin yanginen ja edustaa liikettä sekä kasvua. Tämän myötä on helppo ymmärtää miksi juuri Maksa on niin uudistumiskykyinen. Vaikka se olisi pahastikin vaurioitunut, se pystyy paranemaan ennätysvauhdilla (myös Länsimaisen näkemyksen mukaan).
Kevät ja puuelementti symboloi luovuutta, elämää, syntymää, uusia alkuja ja ideoita, liikkeellepanevaa voimaa. Kevät on ihanteellinen aika luovuudelle, aika aloittaa uusia projekteja, toteuttaa talvella aikaansaatuja ideoita ja suunnitelmia.
Puu-elementissä on aktiivisuuden ja liikkeen potentiaali. Sen avulla ihminen pystyy sopeutumaan erilaisiin olosuhteisiin ja liikkumaan eteenpäin menneestä, kohti uutta, kohti tavoitteita ja unelmia. Puu edustaa sitä voimaa, jolla eteerinen energia vaihtuu aineelliseksi ilmentymäksi (vertaa siemen josta kasvaa mahtava puu).
Puu-elementin henkiset aspektit (käyttäytymismallit ja mahdolliset stressitekijät) liittyvät siihen, miten suoraan tai pidättyvästi henkilö toimii, kuinka ihminen suhtautuu oikeudenmukaisuuteen ympärillään, kuinka jäykkä tai joustava hän on muiden kanssa ja miten osaa suhtautua vastaantuleviin haasteisiin. Siinä mielessä voi sanoa, että tahdonvoima kumpuaa puusta. Patologisena (sairastuttavana) tunteena Puuhun liittyy turhautuminen, kiukku, aggressiivisuus ja viha.
Kehon elimistä Puuhun kuuluu Maksa ja Sappirakko. Varsinkin Maksa on tärkeässä roolissa nykymaailmassa ja kiinalainen näkemys Puu-elementistä saattaa valottaa sitä, miksi elämäntapamme ja tunteemme vaikuttavat vahvasti omalta osaltaan Maksan toimintaan.
Kiinalaisen lääketieteen näkemys terveydestä
Kiinalainen lääketiede keskittyy vaivojen syihin, tarkastellen erilaisten oireiden takana olevia mekanismeja, tarkoituksena hoitaa kokonaisvaltaisesti. Ajatuksena ei niinkään ole hoitaa sairautta, vaan edistää terveyttä poistamalla sairauden aiheuttama syy. Tämä on ehkä merkittävin filosofinen ero Kiinalaisen- ja Länsimaisen lääketieteen välillä.
Toinen ero on sisäelimet. Meille Länsimaissa ne ovat ”vain” elimiä joilla on tietynlainen fyysinen funktio ja konkreettinen merkitys kehollemme, mutta joilla ei ole tekemistä sen ihmeemmin henkiselle hyvinvoinnille tai tunne-elämällemme. Ei myöskään päinvastoin. Emme ajattele, että tunteet voisivat vahingoittaa tiettyjä elimiä. Kiinalaisessa lääketieteessä asiaan suhtaudutaan toisin.
Kiinalainen lääketiede näkee jokaiseen sisäelimeen liittyvän myös tiettyjä tunteita ja ajatuksia, jotka osaltaan vaikuttavat meidän tervehtymiseen tai sairastumiseen. Sen näkemyksen mukaan elimet vaikuttavat ihmisten erilaisiin persoonallisuuksiin, tapaamme olla ja reagoida eri asioihin. Vastavuoroisesti näillä kaikilla pystytään sen näkemyksen mukaan vaikuttamaan myös tiettyyn elimen toimintaan.
Ruokavalio
Ruokavalio ja yrtit ovat voimakkaasti mukana kiinalaisen lääketieteen kokonaisuudessa, mutta hieman eri näkövinkkelistä kuin Länsimaisen näkemyksen mukaan. Perinteisessä Kiinalaisessa lääketieteessä ei ajatella ravintokemiaa, vaan ruokavalion energeettistä vaikutusta joka koostuu itse ruoan ominaisuuksista, maun ja värin aiheuttamasta vaikutuksesta.
Puu-elementin ja siten myös Maksan väri on vihreä ja sen maku hapan. Kevään antimet ovatkin pääosin väriltään vihreitä ja maultaan happamia (ajattele esim. raparperiä joka puskee aikaisin keväällä maasta).
Keväällä meillä on taas saatavana vihreää ja tuoretta ruokaa, joita tulisi suosia omassa ruokavaliossa molempien näkemysten mukaan. Keväällä monen alkaakin tehdä mieli kevyempää tuoretta ruokaa, kun mitä talvella on syönyt.
Versot, herkulliset salaatit, vihreät kasvikset, idut ja yrtit alkavat kasvaa ja kutsua puoleensa. Monet näistä ovatkin erittäin edullisia Maksalle, hellien sitä eri tavoin, auttaen sitä puhdistamaan, puhdistumaan, vahvistamaan ja vahvistumaan.
Jos ruuansulatus on hyvässä kunnossa, sopii raakaruoka mainiosti, mutta joskus voi olla, että ruoansulatus kaipaa hieman vahvistusta, jolloin maha menee kuralle suuresta määrästä raakaa ruokaa, taikka se tulee sulamattomana läpi.
Kevään ruoka-aineita Kiinalaisittain:
Lehtivihreät, sitruunat, etikka, hapankaali, kimchi, kombucha, selleri, ohra, vihreä parsa, sokerijuurikkaat, lime, qvinoa, goji-marjat, basilika, versot, avokado, vihreä omena, tomaatti, parsakaali, purjo, pavut, vesikrassi, persilja, kurkut, mung-pavut, linssit.
Puu-elementti terveyden näkökulmasta
Puuhun liitetään kaksi elintä; maksa ja sappirakko.
Kiinalaisessa lääketieteessä maksa määrittelee ihmiskehon liikettä ja ilmenee etenkin kehon osissa jotka antavat liikettä ja joustavuutta, kuten jänteissä ja sidekudoksissa. Jos jänteet ja sidekudokset, kuten fasciat, ovat jatkuvasti jumissa ”ilman syytä”, on Maksan energiassa yleensä korjattavaa.
Maksa säätelee Qin (energian) liikettä elimistössä. Jos Qi salpautuu, eli ihmiskehon energiankierrossa esiintyy tukkeumaa, syntyy vaivoja, usein kipujen muodossa. Koska Maksa ylläpitää lihasten ja jänteiden toimintaa, säätelee verenkiertoa toiminnan ja levon aikana, se vastaa omalta osaltaan kehon palautumisestä ja energian varastoimisesta. Myös kylmät raajat ovat usein merkki siitä, että Maksan energia ei pääse virtaamaan vapaasti, vaikka varsinaista palelua ei esiintyisikään.
Kehon muista osista puuelementtiin kuuluu silmät ja kynnet, eli näiden kunto kertoo omalta osaltaan Maksan toiminnasta.
Koska Maksa toimii veren varastona, se liittyy Kiinalaisittain myös erittäin vahvasti kuukautiskiertoon sekä hormonitoimintaan. Ilman soljuvaa Maksan energiaa kuukautiset ovat kivuliaat. Jos maksa on heikko eikä jaksa huolehtia tehtävästään kunnolla, kuukautiset ovat myös hyvin runsaat. Tällöin keho menettää kallisarvoista energiaa ja ravinteita kuukautisten johdosta. Maksan toiminnan tervehtyessä nämä oireet häviävät!
Kiinalaisen(kin) näkemyksen mukaan Maksa ja Sappi toimivat parina. Maksa tuottaa sappinesteen joka kerääntyy sappirakkoon. Sappirakko vuorostaan vapauttaa sappinestettä ruoansulatuksen tarkoituksiin. Jotta tätä ketjua voisi ymmärtää, on hyvä keskittyä hieman sappinesteen aikaansaamiin asioihin.
Sappinesteen merkitys
Sappirakon tarkoitus on varastoida, väkevöidä ja erittää sappea kun sitä tarvitaan ruoan käsittelemistä varten. Ilman sapen eritystä rasvaliukoiset vitamiinit, A, D, E ja K sekä välttämättömät rasvahapot eivät imeydy. Ilman sappirakkoa painonnousun riski kasvaa merkittävästi, kun liian suuret rasvakappaleet pääsevät verenkiertoon. Koska ne eivät pilkkoudu hyödynnettävään muotoon, keholla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähettää ne maksan käsiteltäväksi, jotta se voi käsitellä ja varastoida ne kehon rasvavarastoon – rasvaliukoisten myrkkyjen ohella.
Liian vähäinen sapen eritys johtaa moniin oireisiin, kuten hormonitoiminnan häiriöihin, kilpirauhasen vajaatoimintaan, kuumiin aaltoihin (ilman, että kyse on vaihdevuosista), ummetukseen, masennukseen, migreeniin, unettomuuteen, kuivaan ihoon, krooniseen väsymykseen, hiivan liikakasvuun, ja niin edelleen. Lista jatkuu pitkänä ja kaikkiin näihin voidaan vaikuttaa Maksan kautta Kiinalaisen lääketieteen mukaan. Näitä kaikkia olen hoitanut myös vastaanotollani akupunktiolla, joka onkin hyvä tukihoito hyvän ruokavalion ja elämäntapojen ohella.
Kun puhutaan Puu-elementin ja Maksan aiheuttamista vaivoista, on tyypillistä, että ne ilmaantuvat tai äityvät etenkin keväisin. Maksan epätasapainosta kertovat myös unen epäsäännöllisyys, toistuvat migreenit ja päänsäryt (myös lihasjännityspäänsärky, joka alkaa kallonpohjista ja heijastuu ohimoille), lihaskrampit ja hermoston yliaktiivisuus, eli stressi.
Monella näiden oireiden juurisyy löytyy padotuissa tunteissa, joita ei kyetä ilmaisemaan, myöntämään tai muusta syystä työstämään. Tällöin kannattaa ottaa aikaa lepoon, syödä nautiskellen ja hitaasti, nukkua riittävästi ja liikkua jotta lihasjännitykset ja kireydet hellittävät.
Yleinen kuvaus
Yllä oleva kuvaa yleisellä tasolla Puu-elementtiä ja sen funktioita sekä luonnetta. Seuraavaksi pääsemme sukeltamaan syvemmin siihen, miten maksa oireilee, jälleen niin Kiinalaisen kuin Länsimaisen näkemyksen mykaan!