Maksa 4 – Miten maksa oireilee, LL näkemys

Moni kamppailee pulassa olevan maksan oireilun kanssa tietämättään sitä, sillä maksa voi aiheuttaa todella moninaisia oireita. Tyypillisesti ummetusta, närästystä ja päänsärkyä pidetään aivan ”normaalina elämään kuuluvana” asiana. Sitä ne eivät kuitenkaan ole, huomattavasta yleisyydestään huolimatta. Ne ovat aina oireita jostakin, mutta onko kyse juuri maksan aiheuttamasta oireilusta? Ei välttämättä, mutta todennäköisesti sillä on vähintään vaikutusta näihin.

Kuten aiemmin jo opimme, mm. sappineste on hyvin tärkeä tekijä ruoansulatuksessa yleisesti. Siten ummetus ja/tai närästys voi hyvinkin olla maksan (ja sapen) toiminnan aiheuttama. Rasvamaksan ja muiden maksaongelmien merkit ilmaantuvat hiljalleen, salakavalasti voimistuen niin hitaasti, että niihin helposti tottuu.

Vyötärölihavuus on yksi selkeimmistä maksan oireista, jotka harvemmin esiintyy muusta syystä. Se tuo tosin mukanaan valtavan paljon muuta ongelmaa – usein esim. uniapnean, joka vuorostaan tuo lisää ongelmia. Näin voi olla hankalaa tietää mistä kaikki alkoi, mutta hyvä puoli on se, että jos alamme karsimaan maksaa häiritseviä tekijöitä ja suosimaan maksaa tukevia tekijöitä, vaikutamme aivan joka ikiseen soluun kehossamme ja saamme tätä kautta avitettua melkeinpä kaikkea mitä kehossa tapahtuu!

Kuten todettu, maksan oireilu on hyvin ”hienovaraista”, oireisto on suurilta olsin yleisvointiin liittyvää ja siksi hankala huomata. Valtaosa on tottunut maksan oireiluun jo niin, ettei edes huomaa eroa. Merkkejä maksan ongelmista:

Väsymys, varsinkin sellainen, jolle ei tunnu löytyvän syytä

Maksa vaikuttaa vahvasti niin ruoansulatukseen kuin keholle haitallisten aineiden poistumiseen, että hormonitoimintaan. Nämä kaikki voivat olla syynä väsymykseen. Maalaisjärkeen nämä asiat mahtuvat hyvin kun asiaa tarkastelee näin: Jos keho joutuu jatkuvasti tekemään töitä, se väsyy. Jos maksa ei toimi kunnolla ja sitä samaan aikaan pommitetaan sitä kuormittavilla asioilla, se joutuu pinnistelemään entisestään. Pinnistely vie voimia ja näin keho väsyy. Sama tapahtuu jos vaikkapa liikkuu tavanomaista enemmän, tai keho joutuu tekemään erityistesti töitä vaikkapa sairauden vuoksi. Alkaa väsyttämään.

Närästys, refluksioireet, täysinäinen olo

Ruoansulatus kaikkinensa on pitkälti sappinesteestä riippuvaista toimintaa. Jos maksa ei jaksa siten kun sen pitäisi, se ei jaksa toimittaa sappirakolle riittävästi sappinestettä. Kun sappirakossa ei ole riittävästi sappinestettä, se ei voi kuljettaa sitä edelleen ruoansulatuksen tarpeisiin ja näin syntyy ongelmia. Närästää, refluksioireet jylläävät tai on yksinkertaisesti täysinäinen olo. Tällä en tarkoita kylläistä oloa, vaan tuntemusta siitä, että mahassa on tiiliskivi, se on täysi eikä syöty ruoka tahdo liikkua eteenpäin millään. Joskus tämä voi ilmetä huonona tai oksettavana olona myös.

Ummetus ja ilmavaivat

Ummetus ja ilmavaivat ovat oiretta samasta asiasta – ruoansulatus ei toimi optimaalisesti. Palaamme siis jälleen sappinesteen tärkeyden pariin. Toki on totta, että ummetus voi johtua myös monesta muusta asiasta, mutta oma osansa siitä johtuu maksasta. Ilmavaivat samoin. Ne voivat toki johtua esim. suoliston bakteerifloorasta, mutta toisaalta tuo bakteerifloora on osittain riippuvainen siitä, että ruoka sulaa kuten sen pitää. Toki se on myös riippuvainen kuidusta, sillä sulamaton kuitu on suoliston suotuisan bakteeriflooran ruokaa, eli sille hyvin hyödyllistä.

Usein kuitenkin kuulee, että syödään kuitua riittävästi, juodaan vettä riittävästi ja otetaan ehkä jopa kuitulisää, mutta ummetus vain jatkuu ja ilmavaivat ovat sietämättömät. Tällöin kyse on mitä todennäköisimmin maksan toiminnasta kuin ruokavaliosta itsestään.

Krooninen ripuli

Osalla keho reagoi päinvastoin kuin edellisessä tapauksessa, eli ummetuksen sijasta maha on kuralla jatkuvasti. Joskus jopa vaihdellen joko ummella tai ripulilla.

Ruoansulatusvaikeudet, rasvaisen ja paistetun ruoan sopimattomuus

Edellä mainitut lukeutuvat toki ruoansulatusvaikeuksiin, mutta erityistä huomiota antaisin myös rasvaisen ja paistetun ruoan sopimattomuuteen. Varsinkin jos närästystä, vatsakipuja ja refluksioireita tulee vähänkin rasvaisemmasta ja/tai käristetystä ruoasta. Nämä liittyvät suoraan sappinesteen toiminaan!

Pääsärky ja huono alkoholin sietokyky

Päänsärky on aina oire jostakin, vaikka niin usein sivutamme sen tai otamme särkylääkkeen poistaaksemme oireen, eli säryn. Tämä on mielestäni erittäin hyvä muistaa!
Päänsäryt voivat toki johtua nestevajauksesta tai niskajumeista tms. mutta myös lievästä myrkytystilasta. Tällä en tarkoita sellaista myrkytystä joka olisi hengenvaarallinen, vaan paljon lievemmästä.

Maksa on puhdistava elin ja jos se ei ehdi puhdistaa keholle epäsuotuisia aineita kehosta riittävän nopeasti, syntyy ongelmia. Yksi näistä ongelmista on päänsärky ja varmasti yksi helpommista erimerkeistä elävästä elämästä on alkoholinkäytön jälkeinen tila, eli krapula.

Humaltuminen on myrkytystila, vaikka sitä harvemmin tältä kantilta katsotaan. Alkoholi imeytyy vereen ja koska maksa ei ehdi poistamaan sitä kehostamme yhtä nopeasti, kun sitä imeytyy lisää verenkiertoomme, syntyy myrkytystila, jonka johdosta humallumme. Humaltuessamme keskushermoston ja aivojemme toiminta häiriintyy ja alkaa esiintymään tyypillisiä humaltumisen merkkejä; Tasapaino ja hienomotoriikka häiriintyy samalla kun harkintakykymme, impulssikontrollimme sekä estomme höllentyvät.  

Maksa alkaa tekemään töitä heti kun saamme pienimmänkin määrän alkoholia vereemme, eli se alkaa neutraloimaan sitä, muuntamaan alkoholia sokeriksi. Mitä nopeammin maksa pystyy neutraloimaan alkoholia, sitä paremmin kestämme alkoholia humaltumatta.

Viimein alkoholia on veressä sen verran, ettei maksa enää pysy mukana ja niin humalatila (myrkytystila) alkaa. Sitä jatkuu kunnes lopetamme juomisen, jonka jälkeen maksa puksuttaa edelleen puhdistustehtävässään, mutta keho kokee alkoholin vaikutukset.

”Dagen efter” tai krapula alkaa siitä kun keho alkaa saamaan kontrollia takaisin, eli humalatila loppuu ja seuraukset alkavat tuntumaan. Valtaosalla tämä tarkoittaa pientä tai suurempaa päänsärkyä, joka on selkeä merkki siitä, että aivoissa on tapahtunut asioita joita nyt korjataan.

Osa muista myrkyistä vaikuttaa aivoihin myös. Ei samalla tavalla tai samalla intensiteetillä kuin alkoholi (sillä niitä harvemmin saadaan kehoon yhtä suuria määriä), mutta samalla tavalla siinä mielessä, että lopputulemana on päänsärky.

Veren sokeri- ja rasva-arvojen kohoaminen

Koska maksa osallistuu sekä sokeri- että rasva-aineenvaihduntaan, sen toimintaa voidaan osittain arvioida veren sokeri- ja rasva-arvojen kautta. Näihin molempiin vaikuttaa toki ruokavalio sekä liikunta oleellisella tavalla, mutta myös maksan jaksaminen. Tästä syystä olisi hyvä seurata näitä arvoja oman voinnin ohella.

Kolesteroli- ja triglyseridiarvoja mitataankin ahkerasti terveystarkastuksissa, mutta niiden ollessa koholla ei pohdita syytä, vaan määrätään kolesterolilääkitys rutiininomaisesti saatesanoilla ”tämä on loppuelämän lääkitys”. Olen tyystin eri mieltä, sillä lääkitys voitaisiin lopettaa jos syy arvojen nousulle korjattaisiin, eli tervehdytettäisiin maksa, sillä kumpikin veren rasva-arvo kielii maksan toimintahäiriöstä, kuten myös verensokerin kohonneet arvot. Ne kertovat siitä, että maksa ei jaksa hoitaa tasaavaa tehtäväänsä näiden osalta. Siksi omien arvojensa seuraaminen ja tiedostaminen on tärkeää.

Rasva-arvot ovat hieman hitaampia kehityksessään, eikä niiden seuraaminen kotikonstein ole kovin helppoa. Sokeriarvoja on sen sijaan paljon helpompi seurata, eivätkä kotikäyttöön tarkoitetut verensokerimittarit ole enää kovin kalliita. Halvimmillaan niitä saa alle kahdella kympillä.

Verenpaine

Korkeaa verenpainetta ei Länsimaisen lääketieteen mukaan diagnosoida maksan ongelmaksi, vaikka se saattaa hyvinkin olla sitä myös Länsimäisen lääketieteen lainalaisuuksien mukaan, sillä maksa vaikuttaa mineraalitasapainoa säätelevään aldosteronihormooniin.

Iho-oireet

Kehomme suurin elin on iho. Iho ottaa vastaan valtavan  määrän erilaisia aineita, bakteereja, viruksia ja niin edelleen ja tarvitsee sen myötä maksan tukea puhdistamisessa. Muun muassa siksi myös iho alkaa reagoida herkästi jos maksa ei toimi, mutta toki se reagoi myös kuona-aineiden poistumisen, rasva-aineenvaihdunnan ja muiden vastaavien syiden vuoksi, jos maksa ei kykene hoitamaan tehtäväänsä kunnolla.

Varsinkin ruusufinnit ovat yleisiä (myös ja etenkin aikuisilla!) jos maksa ei hoida kuona-aineiden poistamista ja rasva-aineenvaihduntaa kunnolla. Tätä hoidetaan yleensä antibiooteilla joka hyvin usein myös pahentaa tilannetta ja koen, että tämä tarvitsee hieman avaamista;

Antibiootit tappavat bakteereja ottamatta kantaa siihen, ovatko ne meille hyödyllisiä vai haitallisia bakteereja. Valtaosa bakteereista kehossamme (niin suolistossa kuin muualla) ovat meille joko elintärkeitä, hyödyllisiä taikka yhdentekeviä. Haitallisia bakteereja on vähemmistö.

Ihossa on monia bakteereja jotka suojaavat meitä, mutta toki myös niitä jotka ovat meille haitallisia ja aiheuttavat mm. tulehduksia. Koska antibiootit vaikuttavat myös haitallisiin bakteereihin, ne estävät toki tukkeutuneen ihohuokosen tulehtumisen ja ruusufinnin syntymisen. Jos antibiootin teho voitaisiin täsmäohjata juuri finnin kohdalle, se olisi täydellistä. Emme kuitenkaan tee niin, vaan syömme antibiootit, jolloin ne vaikuttavat kaikkialla kehossamme tappaen niin hyviä kuin huonoja bakteereja – varsinkin suolistossa.

Suoliston bakteerifloora on meille elintärkeä. Se ylläpitää mm. monen ravintoaineen syntyä (sillä moni bakteeri kehittää tai jatkojalostaa ravintoaineita sellaiseen muotoon, että voimme niitä hyödyntää ja joita emme muuten saa lainkaan) ja sitä kautta ne vaikuttavat mm. hormoneihin ja välittäjäaineisiin kehossa.

Antibiootit tappavat myös nämä meille hyödylliset bakteerit suolistossa ja siksi ruoansulatuksemme saattaa reagoida hyvin vahvasti antibioottikuuriin sen ollessa päällä. Vaikutukset ovat kutienkin paljon pitkäkestoisemmat, sillä hyödyllisen bakteeriflooran ollessa heikentynyt, ravintoaineiden tuotanto suolistossa on heikentynyt joka vuorostaan vaikuttaa hormonien ja välittäjäaineiden tuotantoon kehossa.

Tällä en halua sanoa, että antibiootit ovat pahasta! Niille on ehdottomasti paikkansa, mutta niitä tulisi käyttää harkiten. Haluan lähinnä tuoda esille sen faktan, että ne vaikuttavat todella laajasti kehossa ja moni näistä vaikutuksista ei ole meille suotuisa.

Sen lisäksi, että antibioottikuurin ansiosta kehon bakteerikanta saa osansa, antibioottien ainesosat päätyvät loppuviimein maksan puhdistettavaksi (kuten kaikkien muidenkin lääkkeiden jäänteet), jolloin se vaikuttaa myös maksan toimintaan ja sitä kautta taas hieman laajemmin kehoon.

Epätavallinen hikoilu ja palelu taikka kuumuus

Länsimaisen lääketieteen silmissä hikoilu ja palelua ei niinkään liitetä maksan aiheuttamiksi oireiksi, mutta Kiinalaisen lääketieteen mukaan ovat. Palaamme siis näihin seuraavassa jakossa! Tässä viittaan hikoiluun, paleluun ja kuumuusoireisiin, jotka eivät liity vaihdevuosiin. Nämä ovat kohtalaisen yleisiä, vaikka lääkärin vastaanotolla yleensä nämä liitetään automaattisesti hormonitoimintaan.. Palaamme näihin(kin seuraavassa jatkossa)

Länsimainen lääketiede tosin tiedostaa maksan säätelevän kehon lämpötaloutta, joten siksi kehon kuumuus sekä palelu voivat liittyä maksaan, mutta varsinaisia oireita liittyen kuumuuteen joita Länsimaisessa lääketieteessä havainnoidaan, ovat lähinnä jalkapohjien ja kämmenien polttelu sekä ihon kutina (varsinkin nämä yhdessä).

PMS- ja vaihdevuosioireet, ehkäisyvalmisteiden aiheuttamat oireet

Kiinalaisen lääketieteen mukaan hormonitoiminta on hyvin pitkälti maksan terveyteen perustuva, mutta tästä ei ole yhtä selkeää näkemystä Länsimaisen lääketieteen saralla. Kuitenkin PMS-oireet helpottuvat ja varsinkin vaihdevuosioireet, jos maksa on kunnossa. Palaamme Kiinalaisen lääketieteen näkemykseen näistä seuraavassa jaksossa.

Länsimaisen lääketieteen saralla tunnistetaan kuitenkin hormonaalisten ehkäisymenetelmien käytön vaikutus maksaan. Kyse on aineista, jotka päätyvät lopulta aina maksan puhdistettavaksi. Mm. e-pillereiden käyttöön liittyvä masennus, on kytköksissä maksaan. Vaikka kyse on hormonivalmisteista, ne ovat valmisteita joissa hormonit ovat syntetisoitu ja hormoneja tulee ns. ”luonnolliseen olotilaan nähden” liikaa, ja nämä(kin) päätyvät lopulta maksan neutraloitavaksi. Tätä ei aina tulla ajatelleeksi.

Katkonainen uni

Kuten päänsäryt, uni on hyvinvointimme mittareita. Uni voi häiriintyä kuumuuden tai palelun vuoksi, mielialan ja ajatusten vuoksi, taikka hermoston ylivirittyneisyyden vuoksi. Maksa ei suoraan aiheuta unettomuutta, mutta se vaikuttaa jollakin tapaa kaikkiin edellä mainittuihin asioihin. Kiinalaisen lääketieteen mukaan maksan yin ylläpitää omalta osaltaan unta ja tyypillisesti ihminen herää kolmen aikoihin yöllä, jos maksa oireilee. Palataan tähänkin teoriaan seuraavassa jaksossa!

Ylipaino, vyötärölihavuus, selittämätön lihominen

Ylipainosta puhuttaessa puhutaan usein vääränlaisesta ruokavaliosta, mutta mielestäni ei paneuduta ollenkaan siihen, mikä tarkalleen ottaen on se ”huono ruokavalio” ja miksi monella ”syö vähemmän, liiku enemmän” ei toimi lääkkeeksi ylipainoon – varsinkaan siihen vyötärölle kertyvään itsepintaiseen makkaraan. Näissä tapauksissa syynä on usein rasvamaksa.

Joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa – näin on arvioitu, eikä syy suinkaan ole alkoholi, vaikka se suurimmalla osalla tulee ensimmäisenä mieleen. Vain n. 7% rasvamaksoista on alkoholin aiheuttamia. Valtaosalla rasvamaksa aiheutuu vääränlaisesta ruokavaliosta, mutta myös ympäristön myrkyillä, lisäaineilla yms. on vaikutusta.

Rasvamaksa syntyy useimmiten monesta tekijästä, mutta ylivoimainen ykkönen tämän suhteen on liian hiilihydraattipitoinen ruokavalio, varsinkin jos se koostuu niistä kuuluisista ”nopeista hiilareista”. Rasvallakin on oma vaikutuksensa toki, sillä maksa käsittelee niin sokereita kuin rasvoja kehossa, mutta rasvojen suhteen suurempi tekijä on rasvan laatu kuin määrä.

Miten sitten maksa liittyy painonpudotukseen ja mistä ihmeestä yleensäkin syntyy ajatus siitä, että maksa estäisi painon putoamisen? Vastaus on yksinkertainen, mutta ei ihan lyhyt. Ylipaino on sekä syy että seuraus rasvamaksasta ja tämä luo siitä varsin itsepintaisen noidankehän; Mitä enemmän lihoo, sitä enemmän maksa kärsii ja sen vaikeampaa painonpudotus on, ja sitä herkemmin painoa kertyy vain lisää.

Usein tämä kierre saa alkunsa siitä, että harrastetaan ns. jojolaihdutusta tai elämäntilanne johtaa tähän. Sanotaan vaikka, että kaikki on alun perin hyvin, keho saa riittävästi ravinteita joita se tarvitsee, ruoka on kohtalaisen puhdasta, liika ja huono rasva on vähäistä ja hiilihydraatteja sopivasti. Sitten iskee elämäntilanne jossa syödään mitä sattuu kiireellä, enimmäkseen pikaruokaa tai eineksiä jotka eivät ravitse kunnolla jotka ovat täynnä sekä
huonoja rasvoja että huonoja hiilihydraatteja ja vielä liikaa. Lopputuloksena on painonnousu.

Alat huomaamaan, että paino on noussut, vaatteet kiristävät ja toteat, että nyt pitää kyllä laihduttaa ja alat rajoittamaan kaloreita ja siirryt kevyt tuotteisiin ja vältät rasvaa, koska haluat vähemmän energiaa samalla kun alat liikkumaan enemmän.

Tässä kohtaa saat kehoosi suhteessa enemmän sokeria (sillä kevyt tuotteiden rasva korvataan pääasiassa sokereilla) sekä helposti enemmän käsiteltyjä rasvoja (kun niitä poistetaan tuotteista, niitä pitää käsitellä). Haima toimii edelleen kuten pitää, eli insuliinia erittyy eikä insuliiniresistenssiäkään vielä ole. Hiljalleen kuitenkin maksa alkaa uupumaan kemikaalien, käsiteltyjen rasvojen ja runsaan sokerinkäytön vuoksi.

Monelle maksan uupuminen sokerinkäytön vuoksi on uusi ajatus. Maksa uupuu sokerinkäytön vuoksi, sillä sen tehtävänä on pitää huoli siitä, että verensokerimme pysyy tietyn vaihteluvälin sisällä, vaikkakin haiman erittämän insuliinin toiminta vaikuttaa verensokerin käyttöön ja poistumiseen sen jälkeen, että sitä on jo erittynyt vereen. Jos verensokeri ailahtelee kovasti ylös ja alas, maksalla on täysi työ tasata sitä, sillä se on yksi sen moninaisista tehtävistä.

Maksan uupumisen tuloksena, se ei enää jaksa kunnolla tasata verensokeria eikä käsitellä rasvoja ja puhdistaa verta, jolloin syntyy matala-asteista tulehdusta ja paino alkaa nousemaan, sillä keholla on taipumus toisaalta säilöä epäpuhtauksia (joita maksa ei tässä kohtaa jaksa käsitellä ja poistaa) rasvakudokseen ja toisaalta säilöä ylimääräinen sokeri jota ei jakseta käsitellä ja poistaa rasvakudokseksi kehoon. Eli sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta heikkenee kunnes se lakkaa toimimasta, solut eivät saa niille välttämättömiä rasvahappoja ja muita ravintoaineita (mm. soluseinämät koostuvat rasvahapoista) koska niitä on liian vähän ruoassa jota tässä kohtaa syömme sen lisäksi ettei maksa jaksa tehokkaasti prosessoida niitä jotta ne voitaisiin hyödyntää kehossa joka vuorostaan johtaa moneen
muuhun ongelmaan eikä vähäisempänä ole suoliston hyvinvointi joka omalta osaltaan vielä kärsii liiasta sokerista joka johtaa epäterveeseen suolistobakteerikantaan joka omalta osaltaan vielä johtaa toksiinien ja kuona-aineiden lisääntymiseen..

Tämä kaikki kuormittaa maksaa yhä enemmän ja kierre on valmis kun se uupuu edelleen yhä enemmän ja keho alkaa olemaan pulassa. Eli kevyt tuotteet eivät toimineet ja lisääntynyt liikuntakin aiheutti ehkä lisärasitusta maksalle, sillä energian palamisprosessissa syntyy kuona-aineita ja keho lähtee happamoitumaan, ja taas maksalta vaaditaan hommia.

Paino ei siis putoa vaan tapahtuu päinvastoin – paino nousee hitaasti mutta varmasti
Tässä kohtaa iskee epätoivo. Laihtumista ei tapahdukaan!! Mitä seuraavaksi? Monella seuraava ajatus on paasto tai ruoan rajoittaminen niin voimakkaasti, että se vastaa paastoa.

Tässä kohtaa paino yleensä kyllä tippuu, mutta olo on kurjaakin kurjempi. Paasto itsessään antaa maksalle hengähdystauon, mutta siinä kohtaa kun keho alkaa käyttämään rasvavarastojaan energiana, se vaatii omalta osaltaan maksalta töitä ja tässä kohtaa verenkiertoon alkaa vapautua kaikki se, mitä rasvavarastojen sekaan on säilötty, eli ne aineet joita maksa ei aiemmin kyennyt/jaksanut puhdistamaan ja poistamaan kehosta.

Nämä aineet verenkierrossa saavat olon kurjaksi (tietysti sen lisäksi että keho menee säästöliekille ja pyrkii rajoittamaan energian kulumista kaikin tavoin) ja taas maksalta aletaan vaatimaan puhdistusta – tällä kertaa vaan hieman rankemmin, sillä rasvakudokseen säilöttyjä aineita onkin jo aika paljon vapautunut kun paino putoaa vauhdilla..

mielialaongelmat

Koska maksan oireilu on näin tavallista, suosittelen, että katsot listaa ja kirjoitat itsellesi muistiin ne asiat, jotka tunnistat itsessäsi. Kun olet käynyt tämän kurssin ja noudattanut ohjeita muutaman viikon ajan, palaa listan pariin ja katso onko mikään muuttunut.

Yleensä unohdamme hyvin pian kaikenlaiset vaivat ja häiritsevät tekijät jotka häviävät. Siksi on hyvä kirjoittaa ylös ne mitä tunnistaa itsessään nyt ja palata tuon listan pariin tasaisin väliajoin, jotta voit helpommin havaita muutoksen!

Länsimaisen lääketieteen maksa-arvot

Usein ajatellaan, että verikokeesta saadut ”maksa-arvot” kertovat maksan toimintahäiriöstä mikäli sellaista on. Näin ei kutienkaan valitettavasti ole. Arvo voi olla koholla tilapäisesti akuutin stressin, sairauden tai jonkin lääkityksen seurauksena yhtä hyvin kuin jonkin maksasairauden vuoksi. Yhtä hyvin arvot voivat olla täysin viitearvoissa, vaikka maksa toimii huonosti. Siksi verikokeissa todetut maksa-arvot ovatkin hyvin suppeita ja vyötärynympärys saattaa kertoa enemmän maksan tilanteesta, varsinkin rasvamaksasta.

Yleisesti tutkitaan ALAT ja ASAT-arvoja. Ne mittaavat kuinka paljon maksasolujen aminotransferaasienstyymiä on vapautunut vereen. Näitä entsyymejä tarvitaan kun maksa muodostaa aminohappoja, ja siksi niiden määrä veressä kertoo ensisijaisesti maksasolujen ja kudosten vaurioista, eivätkä ilmaise maksan lievää toiminnanvajausta. Maksakudoksessa voi hyvin olla muutoksia, tai se voi olla rasvoittunut, vaikka nämä arvot ovat täysin normaalit.

Arvojen kohoamista ei kuitenkaan pidä painaa villaisella – varsinkin jos tunnistaa, että vyötärölle alkaa kerääntymään tavaraa. Nyt en siis tarkoita koko kehon lihomista, vaan varsinkin vyötärölle (”mahalle”) kertyvää massaa. Arvojen nousu, varsinkin ALAT-arvon nousu, kertoo maksan oireilevan jostakin syystä (ASAT-arvo voi nousta muistakin syistä, esim. yleisestä lihomisesta, liikapainosta).

Muita maksa-arvoja

Glutamyylitransferaasi, eli GT-arvon nousu kertoo kehon solujen oksidatiiviesesta stressistä, ”härskiintymisestä”. Soluseinämät ovat rasvaa, ja jos keho ei pysty ylläpitämään niitä, ne alkavat härskiintymään, niin maksassa kuin muualla kehossa. Tällainen tilanne syntyy mm. päivittäisen alkoholinauttimisen, ylipainon, diabeteksen ja lääkkeidenkäytön seurauksena, oikeastaan kaikissa tilanteissa joissa maksaa rasitetaan, GT-arvo lähtee nousun. Arvo lähtee nousuun myös iän myötä, kun maksan detoksifikaatiokyky heikkenee, mutta tätä heikkenemistä voidaan hidastaa huomattavasti maksaa tulevilla elintavoilla.

Myös tilanne jossa sappea kertoo maksasoluihin tai sappitiehyeisiin nostaa GT-arvoa yhdessä AFOS arvon kanssa.

Bilirubiinia muodostuu punaisten verisolujen hajotessa. Maksan tehtävä on siivota nämäkin pois ja siten tämä(kin) arvo lähtee nousuun mikäli maksa ei toimi kunnolla. Tämä on myös arvo joka mitataan nykyisellään vastasyntyneiltä, sillä bilirubiiniarvon nousu on tekijä joka johtaa kelaisuuteen (niin vauvoilla kuin aikuisilla).

Albumiinia ja prealbumiinia voidaan mitata osaltaan veren seerumista jos hautaan selvittää maksan tilannetta, mutta yleisemmin katsotan kolesteroliarvoja. Kolesteroliarvot kertovat osaltaan maksan synteesikyvystä, mutta tässä niin liian suuri kuin liian pieni arvo on huono merkki.

Jos jokin näistä arvoista on pielessä, ehdotetaan lähes poikkeuksetta lääkitystä, eikä juuri keskustella siitä, mitä muuta voisi tehdä tilanteen ratkaisemiseksi. Valitettavasti lääkitykset vain pahentavat maksan ahdinkoa jolloin tilanne saattaa pian olla sellainen, että yksi lääkitys aiheuttaa uuden oireen, johon määrätään toinen lääkitys joka aiheuttaa taas seuraavan oireen ja niin edelleen. Ei ole tavatonta, että jollakin on verenpaine, kolesteroli ja verensokerilääke. Näiden seurauksena ruoansulatus temppuilee ja syödään ummetus- tai ripulilääkettä happosalpaajan kera, kun myös närästää. Pian sen jälkeen kun rasvaa vain kertyy ja kertyy kun maksa ei jaksa, uni alkaa olemaan häiriintynyttä (ehkä jopa uniapneaa esiintyy ja siihen hankitaan uniapnealaite) joka johtaa mielialan laskuun ja pian repertuaariin lisätään masennus- ja unilääke…

En halua kuulostaa pessimistiseltä, enkä myöskään sanoa, että lääkkeet ovat pahasta, mutta niiden käyttöä olisi hyvä harkita ja käyttää vain silloin kun muuta vaihtoehtoa ei ole tai väliaikaisesti/lyhytaikaisesti jos tilanne äityy nopeasti liian huonoksi. Sen jälkeen niistä tulisi pyrkiä eroon mahdollisimman pian – eli tehdä tarvittavat elämäntapamuutokset jotta keho voisi paremmin ja voisi tervehtyä!

%d bloggaajaa tykkää tästä: