Miksi maksa sairastuu? Tämä on ehkä parhaimpia kysymyksiä mitä voidaan kysyä tämän aiheen tiimoilta, sillä vastaus kysymykseen antaa meille hyvän ymmärryksen sille, mitä meidän tulisi parantaa, välttää tai vain muuttaa elämässämme, jotta maksa voisi paremmin!
Länsimainen lääketiede keskittyy vahvasti kahteen aiheeseen kun puhutaan maksan heikkenemisestä: Ylipaino ja alkoholi, mutta muitakin syitä tunnustetaan:
- Virukset voivat aiheuttaa maksasairauden
- Luontaistuotteet ja lisäravinteet voivat olla vaaraksi maksalle
- Sienet voivat olla vaaraksi maksalle
- Väärin annostellut lääkkeet voivat olla vaaraksi maksalle
Alkoholi
Munuais- ja maksaliiton mukaan alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia, eli käänteisesti voidaan tulkita, että heidän mielestään alkoholin on pahin maksan hyvinvointia uhkaava asia. Olen eri mieltä, sillä yleisellä tasolla emme kuluta alkoholia niin paljon, että syy olisi pelkästään siinä, vaikkakin on pakko todeta, että Suomessa kulutetaan aika paljon alkoholia koko väestön keskuudessa. Tilastokeskuksen mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutus vuonna 2021 oli 9,0 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti.
Vertailun vuoksi on hyvä kertoa hieman muistakin maista: Yli 15-vuotiaat eurooppalaiset juovat keskimäärin 11,3 litraa vuodessa puhtaaksi alkoholiksi muutettuna. Alkoholia nautitaan enemmän Keski- kuin Pohjois- ja Etelä-Euroopassa ja tilaston kärjessä ovat Saksa, Tshekki ja Liettua, joissa kussakin juodaan yli 13 litraa vuodessa. Varovaisimmat juojat löytyvät Italiasta ja Norjasta, joissa molemmissa juodaan 7,5 litraa asukasta kohden.
Vaikka pahin syy ei mielestäni ole alkoholin käyttö, alkoholinkäytön välttäminen kokonaan ei ole koskaan huono idea, sillä se vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan kehossa, kuin maksaan.
Pitkään jatkuessaan alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla rasittaa maksaa, ja toistuva pitkään jatkuva alkoholinkäyttö aiheuttaa rasvamaksan. Alkoholinkäytön jatkaminen tämän jälkeen johtaa ennen pitkään maksan tulehdusreaktioon ja maksakirroosiin. Runsas alkoholin käyttö nostaa myös painoa ja veren huonoja rasva-arvoja.
Munuais- ja maksaliitosta kerrotaan, että jo 3 annosta eli yli 30 grammaa alkoholia päivässä lisää maksavaurion riskiä. Yksi annos on pullo keskiolutta, pieni lasi viiniä tai 4 senttilitraa viinaa. Suurkulutuksen rajana pidetään miehillä 24 ja naisilla 16 annosta viikossa. Turvallista rajaa ei ole olemassa kenellekään.
Ylipaino
Paino mainitaan toiseksi suurimpana maksavaivojen aiheuttajana. Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, rasvoittaa maksaa Länsimaisen lääketieteen mukaan. Tiedetään, että ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa.
Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista joka vuorostaan edesauttaa maksan terveenä pysymistä. Tämän tiedon osalta pohtisin kuitenkin asiaa hieman syvemmin, sillä ylipaino on yhtälailla maksavaivojen syy kuin seuraus, kuten olemme aiemmin todenneet. Rasvamaksa aikaansaa herkästi painon kertymistä, toisaalta painon kertyminen varsinkin ylensyönnin vuoksi rasittaa herkästi maksaa joka lähtee rasvoittumaan. Tämän vuoksi olisi mukavaa saada enemmän tilastoa siitä, kumpi on yleisempää: Se, että ylipainoa on kertynyt rasvoittuneen maksan vuoksi, vai se, että maksa on rasvoittunut ylipainon vuoksi. Käytännössä tällaisen tilaston aikaansaaminen saattaisi kutienkin olla mahdotonta.
Tunnustetaan kuitenkin, että rasvamaksa voi kehittyä myös normaalipainoiselle, mutta syitä tähän (alkoholin lisäksi) ei juuri länsimaisen lääketieteen osalta käsitellä yleisesti.
Koska rasvamaksa lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, ja rasvamaksa joka tulehtuu voi johtaa maksakirroosiin, joka voi kehittyä edelleen maksasyöväksi, maksan terveys otetaan hyvin vakavasti.
Rasvamaksan synnyn voi Länsimaisen lääketieteen näkemyksen mukaan ehkäistä terveillä elämäntavoilla, mutta määritelmä näistä jää mielestäni hieman ontoksi: ”Pidä paino normaalina ja vältä vyötärölihavuutta”. Tämän lisäksi saa yleensä vain maininnan siitä, että liikunta auttaa painonhallinnassa, vähentää maksan rasvoittumista, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri.
Painonhallinnan osalta kehotetaan välttämään rasvaisia ruokia ja liiallista hedelmäsokeria, ottamatta sen enempää kantaa rasvan laatuun, muihin sokereihin (vaikka toki pitää paikkansa, että hedelmäsokeri on maksalle pahin vaihtoehto) taikka ruoan laatuun. Ruoan laadulla tarkoitan tässä kohtaa sitä, onko kyse ruoasta joka kasvaa luonnossa sellaisenaan, vai jotakin ”ruoan kaltaista”, erittä prosessoitua einestä taikka puolivalmistetta, joiden lisäaineet omalta osaltaan rasittavat maksaa tavattomalla tavalla.
Olivatpa neuvot painonhallinnan osalta mitkä tahansa, Länsimaisen lääketieteen mukaan rasvamaksan hoidossa ensisijainen tavoite on painonpudotus ja alkoholin välttäminen.
Luontaistuotteet ja ravintolisät
Länsimaisen lääketieteen silmissä luontaistuotteet ja lisäravinteet ovat usein kyseenalaisia ja niistä on liian vähän tutkimustietoa. Olen monessa tapauksessa samaa mieltä, varsinkin kun pitoisuudet niissä ovat usein kyseenalaisia. Kuitenkin on todettava, että yleensä pitoisuudet ovat alakanttiin tai olemattomat. Länsimaisen lääketieteen näkemyksen mukaan, mikäli kyse on luontaistuotteen aiheuttamasta maksavauriosta, syynä on usein lisäravinteen/luontaistuotteen sisältämä lääkekasvi, mikä on hieman hämmentävä näkökulma, sillä Suomessa kaikkien maksaa vaurioittavien kasvien myynti luontaistuotteena on kielletty.
Luontaistuotteiden tuoteselosteet kannattaa lukea aina huolellisesti ja kannattaa toki myös tietää mitä käyttää mihinkin vaivaan ja paljonko. Ulkomailta ostettujen luontaistuotteiden sisällöstä ei aina ole riittävästi tietoa, sillä monissa maissa lainsäädäntö ei ole läheskään yhtä tiukkaa kuin Suomessa. Siksi yksi turvallisimmista tavoita käyttää luontaislääkintää on käyttää kuivattua yrttiä sellaisenaan. Kun kasvia ei ole käsitelty mitenkään, tiedetään pitoisuudet hyvinkin.
Yhteisvaikutuksista varoitellaan usein ja muistutetaan, että haitat kasautuvat, jos käytössä on monia luontaistuotteita ja annokset ovat suuria. Tästä olen osittain eri mieltä, sillä mikäli käyttää yrttejä sellaisenaan, on yleensä parempi käyttää useampaa yhdessä (toki kohtuudella!) jotta vaikutukset tasaantuvat. Mutta tässä pätee sama mitä kirjoitin jo aiemmin: Pitää tietää mitä käyttää, miksi käyttää ja ennen kaikkea paljonko ja kuinka kauan käyttää!
Sama toki pätee lääkkeiden osalta, mutta tästä ei useinkaan varoitella, sillä oletetaan, että lääkäri ja/tai farmaseutti hoitaa homman asiakkaan puolesta. Näin ei kuitenkaan aina käy, sillä lääkärin vastaanottoaika on usein niin lyhyt, ettei siinä juurikaan asiaa käydä läpi, eikä farmaseutti voi mitenkään tietää kaikkia lääkkeitä/lisäravinteita/yrttejä jne. asiakas käyttää. Siksi lääkärille ja/tai farmaseutille kannattaa aina kertoa myös käytössä olevista luontaistuotteista.
Olkoon kyse luontaistuotteesta, kosmeettisista tuotteista tai lääkevoiteista, usein unohdetaan myös, että iholle siveltävät tuotteet saattavat yhtälailla rasittaa tai olla maksalle haitallisia.
Myrkkysienet
Omasta mielestäni nykypäivänä epätodennäköisin listassa mainittu syy maksavauriolle ovat myrkylliset sienet. Myrkylliset sienet voivat aiheuttaa äkillisen maksavaurion ja siksi on syytä tietää mitä sieniä poimii syödäkseen.
Jos epäilee saaneensa sienimyrkytyksen, on hakeuduttava mahdollisimman pian hoitoon, jotta vauriot olisivat mahdollisimman pienet. Sienimyrkytystä epäiltäessä on yritettävä selvittää, mistä sienestä on kyse. Neuvoja saa myös Myrkytystietokeskuksesta.
Virukset
Maksaan vaikuttavista viruksista hepatiitit lienevät tunnetuimmat. A-hepatiitti tarttuu saastuneesta vedestä ja ruoasta, esimerkiksi huonosti kypsennetyistä äyriäisistä. Virus leviää myös ulosteesta, ja siksi kädet on hyvä pestä aina WC:ssä käynnin jälkeen. A-hepatiitti virusta erittyy runsaasti ulosteeseen jo viikko ennen sairauden oireita. Koska jhygieniataso ei ole kovinkaan monessa maassa samalla tasolla kuin Suomessa, ulkomaanmatkoilla kannattaa juoda pullotettua vettä ja välttää jääkuutioita, jotka monesti valmistetaan hanavedestä ja voivat siksi olla haitallisia maissa joissa hanaveden laatu on kyseenalaista. Ulkomaisia pakastemarjoja tulisi kuumentaa ennen käyttöä 2 minuuttia 90-asteessa ja monesti saman neuvon saa nykyään myös kotimaisten marjojen kohdalla.
B- ja C-hepatiitit tarttuvat verikontaktissa. B-hepatiitti tarttuu myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Tartunnan voi saada steriloimattomista neuloista, ruiskuista tai välineistä, joita käytetään tatuoinnin tai lävistyksen tekemiseen, lääkkeiden tai huumeiden pistämiseen tai esimerkiksi akupunktiohoidon antamiseen. Tästä syystä on ensiarvoisen tärkeää varmistaa, että nämä välineet ovat joko kertakäyttöisiä ja avataan pakkauksesta vasta juuri ennen käyttöä, tai että ne steriloidaan ja säilytetään steriloinnin jälkeen asianmukaisesti. Tartunnan voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa ei tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa.
Lääkkeet
Vaikka lääkkeillä on paikkansa ja ne ovat joissain tapauksissa välttämättömiä, ne rasittavat aina enemmän tai vähemmän maksaa. Suun kautta otetut lääkkeet kulkevat maksan kautta, ennen kuin keho päästää niitä muualle elimistöön. Sukupuoli, perintötekijät, mahdolliset maksasairaudet ja lääkkeiden (mahdollisten yrttien ja ravintolisien) yhteisvaikutukset vaikuttavat siihen, miten maksa reagoi lääkkeisiin. Iän myötä maksan toiminta heikkenee ja siksi lääkkeet voivat vaurioittaa herkemmin maksaa iäkkäillä. Haitallisilta yhteisvaikutuksilta voi välttyä, kun hoitavalla lääkärillä on tiedossaan kaikki käytössä olevat lääkkeet ja luontaistuotteet. Aloitettu, uusi lääkitys voi nostaa veren maksa-arvoja myös väliaikaisesti.
On tärkeää noudattaa sekä itsehoito- että reseptilääkkeiden ohjeita. Erityisen tarkka kannattaa olla, jos maksa on jo vaurioitunut tai jos on todettu rasvamaksa tai jokin sairaus, taikka vajaatoiminta.
Tavallisista kipulääkkeistä on hyvä tietää, että parasetamoli voi suurina annoksina vaurioittaa maksaa. Parasetamolia on vaikuttavana aineena myös monessa ilman reseptiä myytävässä flunssalääkkeessä. Parasetamolia tulisi nauttia maksimissaan 3 grammaa vuorokaudessa jotta maksa ei vaurioidu. Lapsilla ja hyvin pienikokoisilla henkilöillä määrä saisi olla jopa tätä pienempi.