Maksa 7 – Syyt maksan huonovointisuudelle, PKL näkemys

Elämme hyvinvointivaltiossa, jossa saamme sekä koulutusta että sairaanhoitoa tarpeen mukaan. Tältä osin meillä on asiat hyvin, vaikka toki niissäkin parantamisen vara on aina. Silti voimme yhä huonommin vuodesta toiseen, joka on huolestuttavaa. Se kertoo siitä, että nykyinen koulutus ja sairaudenhoito ei enää riitä, vaan on ongelmia joita ei käsitellä.

Yksi suurimmista huonovointisuuden aiheuttajista on mieliala – valitettavasti niin nuorissa, työikäisissä kuin eläkeikäisissäkin. Tämä vuorostaan johtuu monesta tekijästä johon voidaan lukea koko meidän elämäntyyli. Meillä on monia asioita nyky-yhteiskunnassa, joka saa meidät stressaamaan, tuntemaan itsemme riittämättömäksi ja epätoivoiseksi. Ilon aiheita tuntuu olevan yhä vähemmän, tai sitten niistä ei osata arvostaa.

Koska Puun-valtakunta ja sitä myöten Maksa liittyy suunnitteluun ja aloitekykyyn, ärtymykseen ja raivoon, nämä voivat olla oire tai myös syy Maksan rasittumiselle. Jos meiltä vaaditaan jatkuvaa suunnittelua ja aloitekykyä, ympäristössä joka ei tue tätä lainkaan, maksa rasittuu ennemmin tai myöhemmin. Yhtä lailla jos koemme jatkuvaa ärtymystä ja raivoa, pitkäaikaista voimaksta turhautumista, se vaikuttaa omalta osaltaan Maksaan ja toki myös Sappirakkoon. Ei ole sattumaa, että meillä on sanonnat “Sappi kiehuu” tai “kyllä nyt sapettaa”

Maksan energia on tavallaan riippuvainen myös liikkeestä, sillä Puun valtakuntaan kuuluu liike. Kun fyysinen aktiivisuus vähenee kiihtyvällä vauhdilla samaan aikaan kun syömme yhä enemmän eineksiä sekä puolivalmisteita, monia ”ruoan kaltaisia aineita” sekä lääkkeitä, voimme hyvin ymmärtää miksi Puun valtakunta, eli Maksa ja Sappi kärsii. Liikkeettömyys salpaa Puun energiaa ja einesten sekä lääkkeiden tuomat aineet rasittavat valtavalla tavalla Maksaa ja sen toimintaa kun käyttö on päivittäistä.

Nimitän ”ruoan kaltaisiksi aineiksi” valmisteita, jotka muistuttavat ruokaa, mutta joiden raaka-aineina on käytetty kaikenlaista, jota ei löydy suoraan luonnosta, eli ruokaa joka on äärimmilleen prosessoitua. Tämän kaltaisen ruoan lisäaineet sekä myös raaka-aineet jotka ovat muuttuneet keholle melkein tunnistamattomaan muotoon, rasittavat Maksaa monin tavoin.

Edellä mainitut tekijät saavat maksamme uupumaan ja meidät lihomaan holtittomasti pahimmillaan jo lapsena, joka johtaa henkisen pahoinvoinnin lisäksi (suolisto-aivo yhteys, palaamme tähän aiheeseen tuonnempana) fyysisiin ongelmiin jotka juontuvat ylipainosta (niiden ongelmien lisäksi joita kertyy kun maksa ei jaksa hoitaa tehtäväänsä). Tämän vuoksi maassamme työikäisten parissa joka toisella on säännöllinen lääkitys johonkin vaivaan.

 Prosentuaalinen osuus lapsista, jolla on vakituinen lääkitys, kasvaa myös vinhaa vauhtia. Eläkeikäisillä on pääsääntöisesti aina jokin vakituinen lääkitys. Miksi näin ei ole kaikkialla maailmassa? Miksi on maita, tai alueita maiden sisällä, joissa missään näistä väestöryhmistä ei pääsääntöisesti ole vakituista lääkitystä?

Joku voisi sanoa, että kyse on siitä, ettei kyseisessä maassa ole kunnon terveydenhuoltoa, jolloin ei diagnosoida sairauksia ja siksi ei ole lääkityksiä, tai että kyseisessä maassa ollaan niin köyhiä, ettei lääkkeisiin ole varaa jne. Nämä ovat kaikki hyvin valideja pointteja! Mutta eivät kerro koko totuutta tai ole ainoana syynä.

Viitteitä siitä, että ruokavalio on hyvin suuressa roolissa hyvinvoinnin osalta, on olemassa, mutta asiaa on tieteen avulla hankalampi tutkia. Itseäni eniten vakuuttanut tutkimus asiasta, on nimeltään ”The China study”. Tästä tutkimuksesta löytyy kirja englanniksi, johon tulokset on koottu. Hyvin paljon lyhentäen ja typistäen: Kirja ja sen väittämät pohjaavat tilastotietoon jota on koottu kiinassa, verraten ruokavalion ja sairauksien korrelaatiota. Aineisto on kattavain mitä maailmasta tällä hetkellä löytyy ja sen mukaan, mitä enemmän syömme prosessoitua ruokaa, sen enemmän sairastumme. Mitä enemmän ruokavalioon kuuluu lihaa ja maitotuotteita, varsinkin jos pääpaino on näillä kahdella, sitä enemmän on tietyn tyyppisiä sairauksia.

Mitä enemmän syömme ruokaa joka on peräisin ”suoraan luonnosta”, esimerkiksi kasvikset, juurekset, viljat jne. sellaisenaan kun ne löytyvät luonnosta, korkeintaan kypsennettynä, fermentoituna tms. Sen terveempinä pysymme kaikkien sairauksien osalta, olettaen, että kulutamme maitotuotteita ja lihaa kohtuudella.

Tämä on tutustumisen arvoinen teos ja siitä on tehty myös useampi dokumenttielokuva, josta tunnetuin lienee ”Forks over knives”, vaikkakin omasta mielestäni tuo dokumentti puoltaa ehkä hieman liikaa veganismia. Joka tapauksessa siinä esitetään yksinkertaisella tavalla pääpointit kyseisen tutkimuksen tuloksista ja on siksi katsomisen arvoinen!

Maksaan liittyvät aihealueet

Kuten jo hieman aiemmin tekstissä vihjasin, Maksaan ja Puun valtakuntaan liittyvät aihealueet toimivat ikään kuin “molempiin suuntiin”. Annoin esimerkkinä tunnepuolen asiat, ärtymyksen ja turhautumisen sekä suunnittelun ja aloitekyvyn. Tämä sama periaate toimii kutienkin kaikessa muussakin Maksaan liittyvässä.

Silmät

Sanotaan, että Maksa “avautuu silmiin” eli liittyy silmiin ja näkökykyyn. Silmien ja näön erilaiset ongelmat kielivät siis Maksan energian tilasta, mutta silmien ja näkökyvyn ylenpalttinen käyttäminen ja rasittaminen vuorostaan rasittaa Maksaa. Eli se voi olla syy tai seuraus Maksan energian tilasta ja tästä syystä olisi hyvä välillä (varsinkin nykypäivän ruutujen yms. Suhteen) kiinnittää huomiota siihen paljonko käytämme silmiä sekä näkökykyämme.

Ihminen on aikojen saatossa elänyt kovin vahvasti päivänvalon määrän mukaan. Kun on tullut pimeää, olemme lakanneet puuhastelemasta ja levänneet – riippumatta missä päin maailmaa olemme olleet. Täällä pohjolassa olemme levänneet hyvin paljon talviaikaan ja hyvin vähän kesäaikaan, juuri sen vuoksi paljonko on ollut saatavilla valoa.

Tämän myötä olemme käyttäneet silmiämmekin aivan eri tavalla. Näkökyky on ollut toki työnteossa ensiarvoisen tärkeä, mutta muutoin olemme tuijotelleet horisonttiin tai muutoin antaneet ”silmien levätä”. Nykypäivänä käytämme näköämme jatkuvalla syötöllä kun katsomme televisiota, luemme kirjoja ja lehtiä, selaamme kännykkää, teemme käsitöitä lampunvalossa ja niin edelleen. Käytämme silmiämme huomattavan paljon enemmän lähelle katsomiseen kuin muinoin.

Siksi olisi hyvä antaa silmien välillä levätä. Antaa katseen harhailla ympäriinsä tai pitää jopa silmiä kiinni.

Liike ja tyhjentyminen/kuivuminen

Olemme todenneet, että Maksa vastaa liikkeestä ja tyhjentymisestä/kuivumisesta ja käyneet läpi hieman sitä mitä se tarkoittaa. Jos lakkaamme liikkumasta, maksa alkaa voimaan huonosti, sillä tarvitsemme liikettä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi ryhtyä himourheilijaksi! Se tarkoittaa vain sitä, että emme saisi istua paikallamme jatkuvasti, vaan meidän pitäisi seistä ja kävellä.

Yhtä pahaa tekee se, jos liikumme liikaa, se rasittaa Maksaa myös. Liiallinen liikkuminen rasittaa maksaa myös länsimaisen näkemyksen mukaan, sillä lihaksiston käyttämä energia ja sen pienet vauriot ja sen tuottamat kuona-aineet menevät maksan käsiteltäväksi.

Tyhjentyminen ja kuivuminen on Maksan vastuualuetta ja tämän toiminnon kautta Maksa saattaa rasittua mm. tiettyjen lääkkeiden osalta. Esimerkkinä mainittakoon nesteenpoistolääkkeet. Niillä on sekä lääkkeen kemiallinen rasitus Maksalle, että tyhjentymisen/kuivumisen toiminnon tuoma rasitus – varsinkin jos keho pakotetaan lääkkeillä tekemään jotakin mitä se ei muutoin tekisi.

Tällä en halua sanoa, että nesteenpoistolääkkeet ovat pahasta, tai että niitä ei pitäisi käyttää, vaan haluan lähinnä tuoda esille sen, että niillä on paljon muitakin vaikutuksia kun mitä tulemme ajatelleeksi!

Maksa varastoi veren

Maksa toimii Veren varastona. Jos Veren tuotannossa on ongelmia, Maksa saattaa voida huonosti, sillä se ei pääse toteuttamaan tehtäväänsä varastoinnin osalta jos se ei saa Verta.

Toisaalta, jos menetämme verta haavojen, leikkausten, kuukautisten tms. vuoksi, Maksa joutuu työskentelemään vapauttaen riittävän määrän Verta varastostaan ja liiallisena tämä saattaa rasittaa myös.

Kuukautisten osalta hyvin yleinen vaiva on aivan liian runsaat kuukautiset. Tämä kertoo omalta osaltaan Maksan toiminnan häiriöstä, sillä se ikään kuin vapauttaa liikaa verta, sen lisäksi että runsas vuotaminen on muutenkin rasittavaa keholle. Runsaan vuodon saa kohtalaisen helposti hoidettua kuntoon akupunktiolla ja/tai yrteillä, ja on siksi mielestäni huomattavan paljon parempi vaihtoehto kuin ehkäisylääkkeet joita tähän vaivaan monesti käytetään.

Toinen kuukautisiin liittyvä ongelma johon maksa vaikuttaa on kipu. Hyvin kivuliaat kuukautiset kertovat Maksan energian stagnaatiosta (tukkeumasta). Pahimmillaan kuukautiset ovat sekä kivuliaat että runsaat. Riippumatta tilanteesta, kuukautisvaivoihin saadaan apuja Kiinalaisella lääketieteellä!

 Hapan maku

Puu-elementtiin liittyy happamaan/kirpeään makuun. Meidän olisi hyvä saada hapanta makua kerran päivässä, sillä se vahvistaa Puu-elementtiä omalta osaltaan. Jos taas saamme liikaa hapanta makua toistuvasti ja pitkään, se alkaa rasittamaan maksaa.

Jänteet ja nivelsiteet

Maksa hallitsee jänteitä ja nivelsiteistä, eli niiden ongelmat, varsinkin joustamattomuus/jäykkyys näissä, kertoo maksan ongelmista. Toisaalta tämänkin aiheen kanssa, sama on totta käänteisesti; Jos rasitamme jänteitä ja niveliämme kohtuuttomasti, pitkään ja toistuvasti, se alkaa rasittaa Maksaa. Toinen tilanne johon em. Pätee myös, on tilanne, jossa jänteisiin tai nivelsiteisiin tulee vaurioita esimerkiksi tapaturman vuoksi.

Tunnekuorma

Maksa liitetään tunnetasolla ärtymykseen, turhautumiseen ja raivoon, osittain myös katkeroitumiseen, mutta myös tukahdutettuihin tai esille tuomattomiin tunteisiin. Moni meistä elää elämää jossa tunteita joutuu tukahduttamaan jatkuvasti. Tämä voi johtua esimerkiksi työstä tai ihmissuhteista.

Lienee sanomattakin selvää, että maltti on valttia ja tavallaan maltti on juurikin tunteiden vaimentamista, mutta se on eri asia kuin niiden tukahduttaminen. Tarvitsemme jokapäiväisessä elämässä tunteiden hallintaa, mutta se ei ole sama asia kuin tunteiden tukahduttaminen tai kieltäminen.

Olisi ensiarvoisen tärkeää opettaa lapsia kohtaamaan tunteensa tukahduttamatta niitä, jotta tämä taito löytyisi myös aikuisena. Hyvin usein jos meitä vaikkapa ärsyttää jokin asia, emme ilmaise ärtymystämme millään tavalla, vaan puremme hammasta, hymyilemme ja kerromme kaiken olevan kunnossa – ennen kuin pinna katkeaa lopullisesti ja räjähdämme. Tässä tilanteessa räjähdyksen kohde saattaa olla hyvin ymmällään, sillä ei tiennyt ärtymyksestämme mitään etukäteen.

Huomattavasti terveempi tapa olisi kertoa mukavalla tavalla tunteistamme ja tarpeistamme. Jos toimisimme näin, emme joutuisi tukahduttamana tunteitamme, mutta emme myöskään käyttäytyisi asiattomasti toisia kohtaan. Meidän on tärkeä saada tulla kuulluksi ja tämä on siihen oiva tapa.

Ihmissuhteissa joudumme usein myös tilanteeseen jossa valitsemme itsemme tai jonkun muun välillä. Esimerkiksi parisuhteessa myödätään usein, jotta ei syntyisi riitaa. Vaihtoehto myötäämiselle olisi pohtia, mikä kyseisessä asiassa on itselle vastenmielinen tms. ja ottaa asia sitten puheeksi kumppanin kanssa, jotta voitaisiin yhdessä keksiä molempia tyydyttävä vaihtoehto. Tämä toki vaatii sen, että molemmat ovat halukkaita tekemään näin ja ymmärtävät asian tärkeyden!

Vaihtoehtoinen tapa on myös se, että yritämme ymmärtää toisen näkökulman ja syyn sille miksi hän esimerkiksi käyttäytyy huonosti. Jos pystymme ymmärtämään syyn, ikään kuin astumaan toisen kenkiin, huono käytös on helpompi ottaa vastaan ärtymättä, vaikka ei olisi käytöksen tai itse asian kanssa samaa mieltä, mutta tämäkin vaatii harjoittelua ja usein malliesimerkin (olkoon kyse aikuisesta tai lapsesta joka asiaa opettelee) jotta asian voi oppia.

Katkeroituminen on ehkä Maksaan vaikuttavista tunnekuormituksista pahin, sillä se on tyypillisesti hyvin voimakas tunne joka on myös pitkäkestoinen. Suosittelen välttämään katkeroitumista viimeiseen saakka, keinolla millä hyvänsä! Jos tunnistat olevasi katkera jollekin, olisi erittäin hyvä ensin tiedostaa, että katkeruus ei auta asiaa mitenkään, se vahingoittaa vain kantajaansa. Sen jälkeen olisi hyvä pohtia miksi on katkeroitunut ja tapoja jolla katkeruudesta pääsisi eroon. Se saattaa olla tietysti helpommin sanottu kuin tehty, mutta edesauttaa Maksan terveyttä ja mielen keveyttä aivan uskomattomalla tavalla kun siinä onnistuu.

Kemikaalikuorma

Emme aina tule ajatelleeksi kuinka suuren kemikaalikuorman alla elämme. Toisaalta meillä on ilmansaasteet, ruoan ja veden saasteet jne. Jolle meidän on hankala tehdä mitään yksilöinä, muuten kuin yrittää välttää niitä mahdollisuuksien mukaan ja toimien itse niin ympäristöystävällisesti kuin pystymme.

Kolikon kääntöpuolella meillä on paljonkin kemikaalikuormaa jolle voimme tehdä asioita. Ruoan ja ruoan kaltaisten aineiden tuomaan kemikaalikuormaan voimme vaikuttaa. Lääkkeiden, kotona käytettävien puhdistusaineiden, kosmetiikan ja pesuaineiden tuomaan kemikaalikuormaan voimme vaikuttaa paljonkin. Harva tulee ajatelleeksi, että voiteet, shampoot, hiusvärit, pyykinpesu- ja huuhteluaineet, meikit, deodorantit ja hajusteet jne. tuovat kaikki oman kemikaalikuormansa kehoomme, ellemme valitse viisaasti. Pyykinpesuun voi käyttää pesupähkinöitä, etikkaa ja soodaa. Etikka ja sooda ovat erinomaisia aineita myös keittiön, WC:n ja kylpyhuoneen pesu ja puhdistushommissa. Kosmetiikan voi vaihtaa luonnonkosmetiikkaan tai pohtia tarvitseeko todella ihan kaikkia kosmeettisia ja hajustetuotteita mitä käyttää.

Lääkkeiden ja luontaistuotteiden ja lisäravinteiden osalta on hyvä pohtia ovatko kaikki tarpeen, vai löytyisikö jokin vaihtoehto niille tai jopa tapa jolla niiden tarve voitaisiin poistaa taikka vähentää. Esimerkiksi särkylääkkeitä käytetään hyvin usein ”varmuuden vuoksi”. Otetaan siis särkylääke vaikkapa ennaltaehkäisevästi jos ”saattaa särkeä tai tulla kuumetta”.

Esimerkiksi lihas- ja selkäkipuun särkylääkkeet tehoavat monesti kohtalaisen heikosti. Sen sijaan lämpötyyny ja yrteistä valmistettu kipuöljy tai suolahaude saattaa tuoda jopa paremman kivunlievityksen. Vaihtoehtoja löytyy monesti kyllä – hyvin usein isoäidin niksikirjoista!

Rasvakudoksen kemikaalit

Haluaisin vielä tuoda yhden, usein unohdetun, kemikaalikuormaa aiheuttavan tilanteen julki. Keholla on taipumus säilöä kemikaaleja ja kehossa muutoin haitallisia aineita meidän rasvakudokseen. Tämä on toki oiva tapa siinä mielessä, että nämä aineet pysyvät ”koteloiotuneena” rasvaan, sen sijaan että ne häiritsisivät kiertäessään kehossa. Ongelmiin joudutaan silloin kun tuo rasvakudos alkaa sulamaan.

Varsinkin jos harrastaa pidempiä paastoja, kehon rasvakudosta aletaan käyttämään vararavintona jolloin myös rasvakudoksen kemikaalit vapautuvat ja joutuvat maksan käsiteltäväksi. Tämä on usein syy sille, että paaston ensimmäisinä päivinä tulee todella huono olo – varsinkin jos paastoaa ensimmäisiä kertoja elämässään.

Tämä tila on vakavasti otettava ja siksi suositellaan, että ensimmäiset paastot eivät olisi kovin pitkiä. Annetaan keholle ikään kuin aikaa käsitellä vapautuneita haitallisia ainesosia ennen kuin jatketaan. Samaisesta syystä suositellaan peräruiskeita (puhdistetaan suolisto) paaston aikana. Ne eivät missään nimessä ole pakollisia, mutta auttavat puhdistamaan kehoa hieman syvemmältä.

Sama tapahtuu kun onnistuu laihduttamaan ja siksi olisi terveyden kannalta hyvä, että laihtuminen tapahtuu hitaasti ja että samaan aikaan käytetään vaikkapa puhdistavia ja maksaa vahvistavia yrttejä. Tällä tavoin saadaan tuettua kehoa tässä tilanteessa.

Vielä oma lukunsa on raskaana olevat ja imettävät. Raskauden aikana keho on monin tavoin rasituksen alla. Maksa ja munuaiset joutuvat poistamaan sikiön tuottamat kuonat ynnä muut, sillä sikiön oma keho ei vielä toimi kunnolla ja sikiön koko kehon toiminta tapahtuu äidin sisällä. Samaan aikaan energiaa ja ravintoaineita pitää tuottaa riittävästi molemmille jne. Tähän päälle jos vielä tapahtuu laihtumista ja rasvavarastojen kemikaalien vapautumista, Maksa ja Munuaiset voivat olla todella pulassa! Tästä syystä olisi ensiarvoisen tärkeää, että raskaana olevat eivät juuri laihtuisi ja tietysti ihanne olisi se, että ennen raskautta on huolehdittu puhdistumisesta ja ravintoainevarastojen täydentämisestä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: