Meditaatio-ohjaukset yritysasiakkaille

Naurettavan yksinkertainen, mutta yllättävän tehokas.

Olet varmasti kuullut meditaatiosta ja sen hyödyistä, mutta et ehkä ole ihan saanut ideasta kiinni, tai ehkä pidät väitettyjä hyötyjä lähinnä epäuskottavana. Saattaa olla, että olet itse johtavassa asemassa ja huomaat, että oma tunnetilasi vaikuttaa voimakkaasti alaisiin ja haluaisit ehkä työstää tätä, kuten tässä kauppalehden artikkelissa kuvaillaan:

Kauppalehti: Johtajan mielenrauha näkyy työyhteisössä

Niin tai näin, tutkimustietoa on runsaasti ja apua meditaation harjoittamiseen ja jutun juonesta kiinni saamiseen löytyy nykyään runsaasti.

Moni julkkis puhuu asian puolesta ja yhä useampi valmentaja käyttää meditaatiota yhtenä työkaluna, kuten Henkka Hyppönen, josta oli taannoin juttua talouselämässä:

Talouselämä: Meditointi ei ole vain hörhöjen hommaa

Toinen, hieman tuoreempi artikkeli kertoo taasen enemmän meditaatioon liittyvistä mielikuvista, kuten ”Ajattelin, että meditointi on jotain todella vaikeata, jonka oppii vain menemällä retriittiin.” , joka on kohtalaisen yleinen mielikuva. Niin paljoa se ei kuitenkaan vaadi.

Talouselämä: Rajaton olo rauhoittaa

Mikä on meditaatio-ohjauksen tavoite?

Meditaatio-ohjauksen tarkoituksena on opettaa mitä meditaatio on, miten päästä meditatiiviseen tilaan ja tapoja jolla syventyä omatoimiseen hiljaiseen meditaatioon. Usein ohjauksissa käytetään hengitys- ja mindfullnessharjoituksia, jotta keho ja mieli saadaan rentoutumaan (ja meditatiiviseen tilaan), ennen meditaatioon ryhtymistä.

Meditaatiota on harjoitettu jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua, mutta monella ihmisellä on nykypäivänä vaikeuksia hiljentyä ja rauhoittua, tai he eivät yksinkertaisesti tiedä miten tulisi toimia, jolloin meditaatio on lähes mahdotonta. Moni on lukenut ja kuullut meditaation hyödyistä, mutta kokevat, että eivät osaa meditoida ja haluavat tähän apua.

Suurimmaksi osaksi yrityksillä on tavoitteena antaa mahdollisuus työntekijöilleen oppia meditaation hyödyt ja tavat, jotta työntekijät voivat halutessaan käyttää meditaatiota hyvinvoinnin ja jaksamisen tukena. Siksi moni yritys järjestää työntekijöilleen ohjauksia alkuun, jonka jälkeen tarkoitus on jatkaa meditaatiota omatoimisesti. Työpaikalla voi olla esim. pieni meditaatiotila, tai voidaan järjestää tietyin väliajoin meditaatiohetkiä henkilökunnalle ylläpitämään hyvää mielialaa ja jaksamista.

Tämän päivän elämä on hektistä ja monella on sekä fyysisiä, että henkisiä oireita kuten unettomuutta, vaikeuksia rentoutua, erilaisia särkyjä sekä kiputiloja ja muita stressiin liitettyjä oireita. Sekä meditaation että rentoutusohjausten on todettu vaikuttavan stressiin alentavasti ja siksi myös terveydenhuollon ammattilaiset suosittelevat niitä.

Koska stressin oireet ovat hyvin yleisiä työssäkäyvien keskuudessa, sekä lääketiede että yleinen hyvinvoinnin tutkimus on alkanut kartoittamaan menetelmiä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon.

Tutkimustieto on osoittanut liikunnan olevan erinomainen keino, mutta nykypäivänä on julkaistu yhä enemmän tutkimustietoa joka osoittaa muidenkin keinojen olevan tehokkaita – ja monesti ihmisille mieleisempiä. Rauhoittavien hoitomuotojen, kuten mm. meditaation ja rentoutus tekniikoiden tehokkuudesta on alettu puhumaan ja moni virallinen taho (kuten HUS) on alkanut suosittamaan niiden käyttöä stressin purkamiskeinona sekä oireiden helpottamiseksi.

Yrityksille tarjottavan meditaatio-ohjauksen pituus on tyypillisesti 30-60 min, yrityksen toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Meditaatiota ei tarvitse tehdä lattialla jalat ristissä istuen, vaan se voidaan toteuttaa yhtä lailla tuolilla istuen, joka on monesti työympäristöön soveltuvampi tapa.

Tulen hyvin mielelläni puhumaan työhyvinvoinnista ja sen edistämisestä, opettamaan meditaatiotekniikoita taikka pitämään meditaatio-ohjauksen.

Ota yhteyttä, kerro tarkemmin ajatuksistasi ja toiveistasi niin keskustellaan lisää aiheesta!

%d bloggaajaa tykkää tästä: