Yin jooga ohjaus

Ota päällesi mukavat, lämpimät vaatteet sekä villasukat ja tule rentouttamaan kehoa ja mieltä Yin joogan parissa. Koe tasapainoinen, rauhantäyteinen harjoitus, kehoa kuunnellen ja kunnioittaen. Illalla tehtynä harjoitus auttaa saamaan ihanasti unta, kun keho syvästi rentoutunut ja meili tasapainoinen ja rauhallinen. Aamulla harjoitus auttaa kerättelemään kehoa, ja näin voit virkistyneenä ja latautuneena kohdata päivän haasteet tasapainoisemmin, energisoituneena ja kirkastunein silmin.

Yin jooga eroaa monesta muusta joogan lajista sikäli, että se on harjoituksena hyvin lempeä ja helppo, jokaiselle kuntotasolle sopiva. Asennot ovat paikallaan olevia ja venyttäviä ja ne voidaan toteuttaa juuri niin, kuin oma keho sillä hetkellä sallii. Et tarvitse aiempaa kokemusta joogasta tullessasi tunnille.

Mikä on Yin jooga ohjauksen tavoite?

Harjoituksen tarkoitus on täydellinen rentoutuminen, antautuminen painovoimalle. Yin jooga on paikallaan olevaa, venyttävää ja syvästi rentouttavaa. Harjoitusta tehdessä voit helposti päästä meditatiiviseen tilaan, sillä asanoissa (asennoissa) ollaan hiljaa paikallaan usea minuutti, jotta kehosi ehtii rentoutumaan ja mielesi tyhjentymään täysin.

Asanasta toiseen siirrytään lempeästi ja hitaasti, omaa kehoa tarkasti kuunnellen. Tunneilla käytetään usein tukivälineinä tyynyjä, bolstereita ja blokkeja (jotka löytyvät paikanpäältä), jotta täydellinen rentoutuminen mahdollistuu. Siksi Yin jooga sopii sinulle, iästä ja fyysisestä kunnosta riippumatta.

Mitä hyötyä Yin joogasta on, miten se vaikuttaa?

Yin jooga harjoitus syvävenyttää, stimuloi sidekudoksia ja fascioita (lihaskalvoja), tyynnyttää hermostoa ja opettaa hyväksyvää läsnäolon taitoa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Yin joogaa harjoittavan pitäisi olla erityisen notkea tai muutoin hyväkuntoinen. Asanat tehdään kehoa kuunnellen, suorittamisesta luopuen, ihanan lempeästi rentoutuen.

Yin joogan harjoitukset parantavat liikkuvuutta ja helpottavat liikkumattomuudesta tai voimakkaasta liikkumisesta johtuvaa jäykkyyttä, edesauttaen näin mm. niska-hartiaseudun sekä selän terveyttä. Harjoitukset vaikuttavat vahvasti fascioihin, joiden on hiljattain todistettu olevan valtava merkitys keho-mieli yhteydessä ja täten myös negatiivisten tunnetilojen (stressin, masennuksen) purkamisen tukihoitona.

Yin jooga ohjaus auttaa kehoasi ja mieltäsi rauhoittumaan, tasapainoittumaan. Harjoitus vähentää stressiä ja levottomuutta ja voi auttaa merkittävästi jos kärsit univaikeuksista.

Miksi osallistuisin yin jooga ohjaukseen?

Kuten yllä todettu, Yin jooga on hyvin restoratiivista, palauttavaa ja kehoa syvärentouttavaa. Jos kärsit univaikeuksista, tämä on suositeltavin ohjausmuoto johon osallistua – varsinkin ilta-aikaan. Unensaannin ja -laadun parantamisen lisäksi saat ihanan keveän olon, kun lihaskalvoja hoidetaan harjoituksen myötä.

Tämän päivän elämä on hektistä ja monella on sekä fyysisiä, että henkisiä oireita kuten unettomuutta, vaikeuksia rentoutua, erilaisia särkyjä sekä kiputiloja ja muita stressiin liitettyjä oireita. Moni on todennut Yin joogan vaikuttaneen stressiin alentavasti ja unta sekä yleistä rentoutumiskykyä parantavasti.

Koska stressin oireet ovat hyvin yleisiä, sekä lääketiede että yleinen hyvinvoinnin tutkimus on alkanut kartoittamaan menetelmiä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon.

Tyypillisen Yin jooga tunnin kesto on 45-90 min.

Mitä Yin jooga ohjauksessa tapahtuu? Mitä on hyvä ottaa huomioon?

Tule tunnille lämpimillä, joustavilla ja mukavilla vaatteilla. Jos omistat joogamaton/pilatesalustan, bolsterin, blokin voit halutessasi ottaa ne tunnille mukaan, mutta paikan päältä löytyy välineitä myös. Vesipullo on myös erinomainen olla mukana, sillä riittävä juominen tämän kehoa puhdistavan harjoituksen jälkeen on hyvästä.

Aloitan ohjauksen monesti lyhyellä, rauhoittavalla mindfullness-, meditaatio- tai hengitysharjoituksella, jotta kiireen tuntu poistuisi ennen harjoitukseen syventymistä.

Pääsääntöisesti saat olla ohjauksen ajan silmät kiinni. Ohjaan tunnin äänelläni, kertoen miten asanaan mennään ja mitä apuvälineitä kannattaa käyttää. mutta jos asennot ovat täysin uusia, voit välillä kurkistaa hieman minun suuntaan, jotta saat esimerkin asennosta, taikka apuvälineiden käytöstä. Tulen myös auttamaan asanan ja apuvälineiden kanssa, jos näen, että se on tarpeen. Sinun ei siis tarvitse huolestua siitä, jos yin jooga on sinulle uutta.

Kun rauha vallitsee kehossa ja mielessä, aloitetaan varsinainen yin jooga harjoitus, jossa ohjaan tiettyihin asentoihin lattiatasolla. Asennoissa on tarkoitus rentoutua, ikäänkuin ”lötkähtää” ja pysyä niissä useampi minuutti kerrallaan, totaalisesti rentoutuen.

Koska tarkoituksena on antautuen painovoimalle täysin, ohjaan käyttämään apuvälineitä kuten bolstereita, blokkeja (joogatiiliä), vilttejä sekä tyynyjä tukemaan kehoa niin, että täydellinen rentoutuminen on mahdollista.  Näitä apuvälineitä saa tuoda mukanaan tunnille jos sellaiset löytyy, mutta ohjaajalla on niitä myös lainaksi.

Ohjaan jokaisen asanan niin, että voit tehdä sen oman kehon mukaan. Itse asanat, asennot, ovat hyvin yksinkertaisia ja niitä voi muunnella omaa kehoa kuunnellen, kunnes sopiva löytyy. Ohjaan eri variaatioita asennoista, jotta saat tehtyä itsellesi sopivan harjoituksen. Sinun ei siis tarvitse olla notkea tai hyväkuntoinen!

Harjoitus lopetetaan yleensä savasanaan, ”kuolleen miehen asentoon” (joka on käytännössä selinmakuu lattialla).

Tämä ohjaus ei ole paras mahdollinen keskelle työpäivää, mutta mitä mainioin työpäivän jälkeen, vapaapäivään tai illalla harjoitettavaksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: