Meditaatio-ohjaus

Mikä on meditaatio-ohjauksen tavoite?

Meditaatio-ohjauksen tarkoituksena on opettaa mitä meditaatio on, miten päästä meditatiiviseen tilaan ja tapoja jolla syventyä omatoimiseen hiljaiseen meditaatioon. Käytän usein ohjauksissa hengitys- ja mindfullnessharjoituksia, jotta keho ja mieli rentoutuu ja vaipuu meditatiiviseen tilaan, ennen meditaatioharjoitusta. Joidenkin tuntien tarkoituksena on hiljainen ryhmämeditaatio.

Meditaatiota on harjoitettu jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua. Olet varmasti kuullut meditaation hyödystä, mutta sinulla saattaa olla vaikeuksia hiljentyä ja rauhoittua, tai et ehkä yksinkertaisesti tiedä miten tulisi toimia, jolloin meditaatio on lähes mahdotonta. On hyvin mahdollista, että olet jo kokenut meditoija, et löydä sille aikaa/tilaa, ja haluat varmistaa, että harjoitus tulee tehtyä tai pidät ehkä enemmän ryhmämeditaatiosta kuin yksin harjoittamisesta. Olkoon syy mikä vain, löydät varmasti mieleisesi tunnin!

Tulevista ohjauksista löydät ryhmätunnit, mutta jos et löydä sopivaa tai haluat mielummin yksilö/pariohjauksen, sekin onnistuu! Ota silloin yhteyttä puhelimitse taikka yhteydenottolomakkeen kautta.

Mitä hyötyä meditaatiosta on, miten se vaikuttaa?

Meditaatio on tapa saada mieli ja keho pysymään tasapainossa.

Meditaatio on tieteen lempilapsi tällä hetkellä, sillä hyödyt ovat niin hyvin osoitettavissa tieteellisin kokein. On osoitettu mm. että aivot kirjaimellisesti vahvistuvat (niiden rakenne muuttuu ja vahvistuu), että meditaatio vaikuttaa telomeereihin positiivisesti (kehon ”uusiutumismekanismiin”) sekä, että se vaikuttaa äärimmäisen positiivisesti mielialaan, jaksamiseen ja helpottaa masennusta ja yleistä mielentilaa. Hyötyjen lista on lähes loputon, ja siksi asian voisi lyhyesti todeta siten, että meditaatio edesauttaa ja ylläpitää terveyttä kaikin mahdollisin tavoin niin henkisesti kuin fyysisesti. Jokainen voi siis hyötyä lukuisilla tavoilla meditaatiosta henkilökohtaisesti.

Muutama tieteellinen tutkimus väitteiden pohjaksi:

Miksi osallistuisin meditaatio-ohjaukseen?

Olet ehkä havainnut, että meditaatio auttaa mitä moninaisempiin asioihin. Stressioireet ja unettomuus nousevat usein kärkisijoille, mutta yhtälailla on kokemuksia siitä, että ajatukset pysyvät paremmin koossa ja siten saa enemmän aikaiseksi, mieliala kohenee, ja sen myötä kaikki on hieman helpompaa.. Harmittavat asiat eivät enää harmita yhtä paljon, ja niin edelleen.

Meditaatioharjoitus on mitä parhainta vastapainoa nopeatempoiselle, kuormittavalle elämälle, jossa pääsee olemaan rauhassa, itsensä kanssa.

Tämän päivän elämä on hektistä ja monella on sekä fyysisiä, että henkisiä oireita kuten unettomuutta, vaikeuksia rentoutua, erilaisia särkyjä sekä kiputiloja ja muita stressiin liitettyjä oireita. Sekä meditaation että rentoutusohjausten on todettu vaikuttavan stressiin alentavasti ja siksi myös terveydenhuollon ammattilaiset suosittelevat niitä.

Koska stressin oireet ovat hyvin yleisiä työssäkäyvän populaation keskuudessa, sekä lääketiede että yleinen hyvinvoinnin tutkimus on alkanut kartoittamaan menetelmiä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon.

Tutkimustieto on osoittanut liikunnan olevan erinomainen keino, mutta nykypäivänä on julkaistu yhä enemmän tutkimustietoa joka osoittaa muidenkin keinojen olevan tehokkaita – ja monesti ihmisille mieleisempiä. Hoitomuotojen, kuten mm. meditaation ja rentoutus tekniikoiden tehokkuudesta on alettu puhumaan ja moni virallinen taho (kuten HUS Mielenterveystalo) on alkanut suosittamaan niiden käyttöä stressin purkamiskeinona sekä oireiden helpottamiseksi.

Tyypillinen meditaatio-ohjaus kestää 60-90 min.

Mitä meditaatio-ohjauksessa tapahtuu? Mitä on hyvä ottaa huomioon?

Tunnille kannattaa varustautua lämpimillä, mukavilla vaatteilla. Jos omistat joogamaton/pilatesalustan, meditaatiotyynyn ja viltin (näistä lisää alla), voit ottaa ne tunnille mukaan, mutta ne eivät ole välttämättömiä.

Ryhmästä riippuen, ohjaus voidaan aloittaa käymällä läpi mitä meditaatio on tai suoraan lyhyellä, rauhoittavalla mindfullness-, meditaatio- tai hengitysharjoituksella, jotta saat karistettua kiireen tunnun pois ennen meditaatioharjoitukseen syventymistä.

Kun alkuun on hieman rauhoituttu, aloitetaan varsinainen meditaatio silmät kiinni, tyypillisesti istuen polvi tai risti-istunnassa, ohjaajan ohjatessa äänellään. Sinun ei tarvitse tehdä mitään, ainoastaan istua paikallaan kuunnellen. Tunnin lopussa tehdään usein vielä hengitysharjoitus, ennen kuin ohjaus päättyy.

Tämä ohjaus sopii yhtä lailla aamuun ennen työpäivää tuomaan ihanan hyvän ja rennon mielen päivän koitoksiin, kuin keskelle päivää antamaan uusia voimia tai illalle tuomaan ihanan palauttavan unen. Ohjaus tehdään ottaen huomioon vuorokauden ajan, jotta sinulla olisi harjoituksesta mahdollisimman suuri hyöty.

%d bloggaajaa tykkää tästä: