Stressi: Miten stressi vaikuttaa?

Hoito- ja ohjaustyössä on pohjimmiltaan kyse siitä, että niiden avulla tuetaan kehoa ja mieltä, jotta ne pysyisivät terveenä. Aivan selkeäksi ykköseksi nousee stressin vähentäminen, mutta moni ei ole tullut ajatelleeksi sitä, mitä oikeastaan tapahtuu kehossa kun koemme stressiä ja miksi se oikein pitkittyneenä tekee niin paljon pahaa ja sairastuttaa.

Törmäsin eilen videoon, joka havainnollistaa kehon toiminnot stressin alaisena mielestäni hienosti. Jaoin videon myös Loitsijan Faceboo-sivuille.

Sitä katsoessani tajusin, että puhun aivan liian harvoin hoidettaville ja ohjattaville tästä aiheesta, sillä se on todella, todella tärkeä tiedostaa, mikäli mielii vähentää stressiä elämässään. Lisäksi video on englanniksi ja moni ehkä haluaa mielummin tiedon suomeksi, joten päätin kirjoittaa aiheesta blogikirjoituksen, tai ehkä jopa useamman, jotta yhdestä ei tule liian pitkä 😉

Mitä stressi oikeastaan on?

Stressiä on monen laista ja se on välttämätön toiminto kehossa. On niin sanottua ”hyvää stressiä” ja ”pahaa stressiä”. ”Hyväksi stressiksi” voitaisiin luokitella vaikkapa rakastuminen. (Kyllä, se on stressitila, vaikkei sitä sellaiseksi yleensä mielletä). Esimerkki todella ”pahasta stressistä” olisi tilanne, jossa joutuisit tekemään lähekkäin töitä ihmisen kanssa, joka aiheuttaa sinulle valtavaa tunneperäistä tuskaa esimerkiksi selvittämättömän konfliktin vuoksi.  Asiaa pahentaisi tietysti se, jos olisitte tasavertaisia ja esimiehenne olisi sitä mieltä, että mitään konfliktia ei ole olemassakaan.

Stressi on tila, jossa kehon toiminnot kiihtyvät. Varsinkin hermosto aktivoituu todella voimakkaasti ja sen seurauksena hengitys, verenpaine, sydämen syke ja niin edelleen muuttuvat. Mutta mikä saa nämä muutokset aikaan, ja mitä muuta se aiheuttaa kehossa? Se on se kysymys johon on hyvä tietää vastaus, jotta voi aktiivisesti vaikuttaa omaan stressitasoonsa, mutta siitä lisää seuraavassa kirjoituksessa!

Mahtavaa, hyvinvoivaa jatkoa toivottaen

Rikka

One Reply to “Stressi: Miten stressi vaikuttaa?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: