Työuupumus = Muutostarve

Työuupumus on merkki siitä, että jonkun asian on muututtava. Sen tyypillisiä oireita ovat stressaantunut/ylivirittynyt olo, itsetunnon horjuminen, aamuöiset heräilyt sekä kyynistyminen. Työn mielekkyys on kadoksissa ja töihin lähtö voi tuntua jopa ylivoimaiselta.

Usein olotilaan liittyy päänsärkyä, sydän- tai vatsavaivoja, toistuvia infektiotauteja (flunssa, poskiontelon-, keuhkoputken-, korvien- jne tulehduksia) ja/tai erilaisia kiputiloja kehossa, jolle ei tahdo löytyä mitään lääketieteellistä selitystä. Tällaisia ihmisiä tapaan jatkuvasti vastaanotollani ja usein he ovat autuaan tietämättömiä siitä, että ovat uupuneita ja stressaantuneita, sillä koemme liian usein, että nämä ovat tiloja jotka ”kuuluvat elämään”.

Stressistä ja uupumuksesta puhutaan tavattoman paljon, mutta harva tiedostaa mitä stressi aiheuttaa ihmiskehossa. Olen kirjoittanut siitä aiemmin, joten en toista sitä tässä, mutta jollet ole lukenut näitä kirjoituksia, ne kannattaa ehdottomasti käydä lukaisemassa (Stressi: Miten stressi vaikuttaa ja Stressi: Mikä saa aikaan kehon reaktiot).

Kun ymmärtää mitä stressi kehossa aiheuttaa, ymmärtää myös miksi se tuottaa tietyt oireet ja se helpottaa tunnistamaan nämä jo hyvissä ajoin. Tämän myötä löytää helpommin stressin aiheuttajat elämässä, sillä jollei niitä tunnista, on niitä vaikeampi kitkeä.

Stressi ja työuupumus eivät kutienkaan ole täysin sama asia. Työuupumus iheuttaa stressiä, mutta toki stressiä voi muistakin syistä. Työuupumuksen osalta on kutienkin äärimmäisen tärkeää löytää syyt ja tehdä niille jotakin, jotta uupumus hellittäisi eikä sama tilanne toistuisi.

Asenne ja omat ajatukset

Lähes kaikki kokevat työssään ainakin ajoittaista  kiirettä, mikä on omiaan altistamaan uupumukselle, mutta kiireisinkään työ ei tunnu vaikuttavan kaikkiin samanlailla. Oletko koskaan pohtinut miksi?

Oman kokemukseni mukaan syy piilee ajatusmalleissa, asenteissa, odotuksissa sekä ajatuksissa jotka voivat kummuta joko henkilöstä itsestään tai työpaikasta/esimiehestä. Kun henkilöön kohdistuvat haasteet ja vaatimukset ylittävät hänen käytössä olevat voimavaransa jatkuvasti, hän stressaantuu ja pidemmällä aikavälillä uupuu.

Usein ajatellaan, että haasteet ja vaatimukset tulevat ulkoa päin, mutta näin ei aina ole. Ulkoisia syitä voivat olla mm. pitkäkestoinen stressitila, jonka on aiheuttanut esimerkiksi töiden paljous, työn heikot hallintamahdollisuudet, epämääräiset tai kommunikoimattomat tavoitteet sekä tuen puute. Sisäisiä syitä voivat olla mm. Omat sisäiset vaatimukset siitä, miten työ tulisi tehdä ja millainen työntekijä pitäisi olla. Henkilö saattaa olla ylitunnollinen, itseltään täydellisyyttä vaativa tai hän voi olla uhrautuja, jonka yli kävellään.

Toki tilanne voi olla myös sekä sisäisistä että ulkoisista asioista johtuva, esimerkiksi tilanteessa jossa johdetaan pelolla ja uhkailulla, jonka johdosta henkilöllä on vaikea luottaa esimieheen ja työkavereihin samalla, kun hän vaatii itseltään täydellisyyttä ilman, että kukaan oikeastaan on kertonut mikä täydellinen työsuoritus on (epäselkeät tavoitteet).

Eriävä arvomaailma

Asia joka harvemmin otetaan esille on arvomaailma joka saattaa olla ristiriidassa henkilön oman arvomaailman kanssa. Uupumus uhkaa toden teolla jos arvomaailma ja työn sisältö eivät kohtaa, tai vielä pahempaa – jos ne ovat ristiriidassa.

Jos henkilö ei koe työtään tärkeäksi tai merkitykselliseksi, hän tulee uupumaan pitkällä aikavälillä. Tämä on todennettu kerta toisensa jälkeen sekä psykologisin kokein, että käytännössä.

Jos emme tiedä miksi jotakin tehdään tai koemme, että se on täysin turhaa tai yhdentekevää, emme useinkaan halua tehdä sitä. Jos meidät pakotetaan, on todennäköistä, että turhaudumme tehtävän järjettömyydestä.

Toinen tilanne saattaa aiheuttaa henkilökohtaisen ristiriidan. Jos luonnonsuojelua arvostavalta henkilöltä vaaditaan hänen näkökulmastaan ympäristöä vahingoittavia tekoja työssään jatkuvasti, tai myyjä joka pitää itse myyntityöstä, mutta häneltä vaaditaan kyseenalaisia tai jopa epärehellisiä tapoja myydä,  nämä synnyttävät henkilökohtaisen ristiriidan.

Uuvuttavat työolot

Työolot voivat olla, ja usein ovatkin, syynä työuupumukseen. Esimiestyö on tässä avainasemassa, mutta aina se ei ole kiinni siitäkään. Työympäristö saattaa olla ongelmana (home, kuuma/kylmä, epäsopivat työvälineet tms.), työpaikalla voi olla henkilöstön välisiä klikkejä tai töitä voidaan yksinkertaisesti sysätä työntekijöille liikaa.

Ensimmäiseksi asia kannattaa tietysti ottaa puheeksi työpaikalla, mutta ellei muutosta tapahdu, on hyvä harkita uhraako oman hyvinvointinsa vai pystyykö vaihtamaan työpaikkaa.

Olkoon syy tai tilanne mikä tahansa voidaan todeta, että työuupumuksen kohdalla jonkin on kuitenkin aina muututtava tavalla tai toisella, jotta tilanne saadaan ratkaistua.

Mahtavaa, hyvinvoivaa jatkoa toivottaen

Rikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: