Onko uupunut psyykkisesti sairas?

Olen seurannut suurella mielenkiinnolla keskustelua työuupumuksesta ja masennuksesta. Mielenkiintoista nykypäivänä mielestäni on se, että nämä kaksi sekoitetaan iloisesti yhteen kun niistä puhutaan tai kirjoitetaan. Omasta mielestäni nämä ovat kaksi eri asiaa, mutta lääketiede niputtaa ne yhteen, sillä työuupumusta ei luokitella sairaudeksi ja siksi henkilö joka on uupunut (tai masentunut) saa F-tautiluokan diagnoosin, eli tavallaan leiman psyykkisestä sairaudesta joka seuraa loppuelämän tiedoissa. Jos tilanne vielä toistuu, on sanomattakin selvää, että papereissa henkilön psyyke vaikuttaa hauraalta, epätasapainoiselta, sillä diagnooseista ei selviä tilanteen syytä.

Oletetaan vaikkapa, että henkilö on tilanteessa jossa työolot ovat niin sanotusti mahdottomat, jossa henkilöltä vaaditaan vaikka mitä, mutta hänelle ei kerrota etukäteen mitä häneltä vaaditaan. Sen lisäksi harrastetaan kiusaamista, uhkailua sekä pelottelua.

Moni kysyy tässä vaiheessa, miten ihmeessä joku jäisi tällaiseen tilanteeseen, mutta todellisuudessa näitä ihmisiä on – ja paljon. Syitä siihen, miksi he jäävät tällaiseen työpaikkaan on varmasti yhtä monta kuin ihmistä, mutta taustalla lienee aina pelko, matala omanarvon tunne sekä elämäntilanne joka ei kestä lainkaan taloudellista tappiota.

Jos ja kun tällainen ihminen uupuu, hän saa yleensä masennusdiagnoosin, eikä mistään käy ilmi asioiden todellinen laita, eli se, että todennäköisesti kuka tahansa, joka joutuisi vastaavaan tilanteeseen, uupuisi ennemmin tai myöhemmin.  Onko siis oikein, että tällaisissa olosuhteissa uupunut luokitellaan psyykkisesti sairaaksi? Omasta mielestäni ei.

Ratkaisuksi uupunut saa yleensä lääkäriltä saman akuutin hoidon kuin masentunut: sairauslomaa, masennuslääkkeitä ja keskusteluapua. Tämä ei kutienkaan useimmiten auta. Jonkun on muututtava, jotta uupumus väistyy ja se on mahdollista oikeastaan vain, jos tunnistaa mikä uuvuttaa.

Mahtavaa, hyvinvoivaa jatkoa toivottaen

Rikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: