Uhka tyhmentää

Vähemmän tunnettu fakta on, että taloudellinen ahdinko ”tyhmentää”. Tällä en halua sanoa, että taloudellisesti epävakaalla pohjalla elävät olisivat tyhmiä, sillä sitä he eivät ole! ”Tyhmentyminen” tapahtuu siksi, että mielemme on rakennettu selviytymistä varten.

Kun koemme uhkaa elämällemme, olkoon se fyysinen, taloudellinen tai minkälainen tahansa asia, jonka voimme kokea uhaksi, aivomme alkavat keskittymään selviytymiseen, eli se ohjaa koko kapasiteetin selviytymisen ratkaisemiseen. Tämä toimintatapa toimi loistavasti, kun olemassaolomme oli vielä riippuvainen ravinnosta sekä fyysisestä koskemattomuudesta. Fyysinen uhka oli yleensä hetkellistä ja ravinnon tai juoman puutteesta johtuva uhka ajoi liikkeelle, etsimään ruokaa ja juomaa, ja oli ohi kun ne löytyivät.  

Nykypäivänä tilanne on toinen. Uhat joita koemme ovat paljon epämääräisempiä ja pysyvämpiä. Joku saattaa kokea jopa maailman tilanteen (sodat, ilmastonmuutokset, saasteet jne.) uhaksi, jolloin uhka ei lakkaa koskaan ja aivot keskittyvät vain selviytymiseen. Mutta miten kukaan voisi keksiä ratkaisun selviytymiseen kun kyse on globaalista uhasta? Se on mahdotonta tehdä yksin, henkilökohtaisesti.

Taloudellinen tilanne on kutienkin monelle paljon tutumpi uhka. Jos rahasta on tiukkaa, ja joutuu pohtimaan joka päivä miten perhe selviää seuraavasta päivästä, viikosta tai kuukaudesta, koko tarmo menee sen miettimiseen, vaikka murehtiminen ei sinällään auta mitään. Joskus tämä pohdinta saattaa tuottaa tulosta, mutta suurimmaksi osaksi se tuottaa vain unettomia öitä ja uupumusta. Näiden seurauksena toimintakyky saattaa heiketä ja siten myös vaikkapa työllistymisen todennäköisyys tai paremman työpaikan toteutuminen.

Tilanne on vaikeasti ratkaistavissa, mutta jo tämän asian tiedostaminen auttaa eteenpäin. Jos tiedostat, että mielesi toimii näin, voit tietoisesti vaikuttaa siihen.

Jos taasen et ole tällaisessa tilanteessa, on hyvä tiedostaa mitä sellaisen henkilön mielessä tapahtuu joka on. Se auttaa ymmärtämään ja voi auttaa auttamaankin.

Mahtavaa, hyvinvoivaa jatkoa toivottaen

Rikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: