Perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoidot

Koulutukseni ja tapani käyttää perinteistä kiinalaista lääketiedettä pohjaa ajatukseen, että ihminen on kokonaisuus. Kehoa ja mieltä ei voi erottaa toisistaan. Sama ajatus on vahvasti edustettuna perinteisiin pohjautuvissa kirjoituksissa.  Mielestäni hoitotyössä on välttämätöntä huomioida ne sosiaaliset, psyykkiset ja fyysiset tekijät, jotka ovat vaikuttaneet sairauden tai vaivan syntyyn ja jotka vaikuttavat paranemisprosessin aikana.

Kiinalaisen lääketieteen tunnetaan auttavan varsinkin erilaisten kiputilojen (myös selittämättömien), stressin sekä unettomuuden osalta, mutta sillä on myös erityinen kyky tuoda terveyttä, energisyyttä sekä yleistä vitaalisuutta kiireiseen elämäämme. Ehkä juuri siksi moni pari, joka on kamppaillut selittämättömän hedelmättömyyden kanssa, on saanut apua akupunktosta. Raskausajan vaivat sekä synnytyksen jälkeiset vaivat hoituvat loistavasti lääkkeettömällä tavalla näillä hoitomenetelmillä.

Vastaanotolla käydään kattavasti läpi kehon ja mielen tilanne haastattelun sekä pulssin, kielen ja ihon värin avulla. Nämä antavat kattavan kuvan kehon ja mielen nykyisestä tilasta. Hoito valitaan näiden perusteella ja keskustellaan siitä, mitä voisi itse tehdä terveyden ylläpitämiseksi. Suositukset saattavat koskea esimerkiksi ruokavaliota (suosittavia tai vältettäviä ruoka-aineita), kehon tai mielen harjoitteita.

Hoitoon tullessasi sinun ei tarvitse tietää minkä hoidon haluat. Paras lopputulos saavutetaan kun hoidetaan tarvittavin tavoin vaivan ja omien tarpeidesi mukaan. Jos et esimerkiksi pidä neuloista,  voidaan hoito toteuttaa muulla tavoin.

Tapani käyttää perinteistä kiinalaista lääketiedettä pohjaa ajatukseen, että ihminen on kokonaisuus. Kehoa ja mieltä ei voi erottaa toisistaan.
 
Mielestäni hoitotyössä on välttämätöntä huomioida ne sosiaaliset, psyykkiset ja fyysiset tekijät, jotka ovat vaikuttaneet sairauden syntyyn ja jotka vaikuttavat paranemisprosessin aikana. Siksi käytän hyvin laajasti kiinalaisen lääketieteen hoitomuotoja: Akupunktio, Gua sha, moxibustio, akupainanta/-hieronta/meridiaanihieronta sekä kuivakuppaus, ovat menetelmiä joita yleisimmin käytän. Jokainen hoitotapa hoitaa eri tasolla ja eri tavalla.

Tämä on mielestäni hyvä todeta, sillä akupunktiotapoja, -koulutuksia ja suuntauksia on monenlaisia.

Moxibustio (moxa)

Moxibustiossa tai moxaamisessa käytetään pujosta valmistettua yrttisikaria jolla lämmitetään akupisteitä. Hoitomuoto on erittäin energisoiva, rentouttava ja jännityksiä purkava.

Koska pujon tuoksu on poltettaessa hyvin voimakas, voidaan myös käyttää ns. hajutonta moxaa, joka on monesti hiilen ja pujon yhdistelmä.

Meridiaaniheronta/energeettinen hieronta ja akupainanta

Meridiaanihieronnassa käydään hieroen läpi meridiaaneja, energiaväyliä.  Yleensä hieronta on kohtalaisen kevyttä, mutta variaatioita on, vaivan laadun mukaan. Akupainannassa on hyvin samantyyppinen idea, mutta siinä painetaan/hierotaan pisteitä meridiaanien läpikäymisen sijaan.

Gua sha / fasciahieronta

Gua sha on perinteinen lihaskalvoihin keskittyvä hierontatapa. Hieronnassa käytetään lastan näköistä välinettä joka voi olla valmistettu sarvesta, luusta tai kivestä. Nykyisin kuulee usein myös puhuttavan fasciahieronnasta ja on käytännössä sama asia, vaikka usein vähemmän kiinalaisen lääketieteen perinteitä noudattava tapa.

Kuivakuppaus

Kuivakuppaus tehdään perinteisesti lasikupeilla. Ideana on, että kuppia lämmitetään hieman, ja asetetaan iholle, jolloin siihen syntyy alipaine joka pitää kupin paikallaan. Toisin kuin suomalaisessa kansanperinteessä, kuivakuppauksessa ei vuodateta verta. Kuppi voidaan jättää tiettyyn kohtaan tai sillä voidaan ”hieroa” kehoa. Hieronta virkistää ihanasti ja vilkastuttaa tehokkaasti imunestekiertoa.

Nykyversio kuivakuppauksen menetelmin käytettävästä hieronnasta on imukuppihieronta. Käytän itse monesti imukuppeja hierottaessa, lasikuppeja lähinnä silloin, jos se jätetään paikalleen.

Mihin akupunktio auttaa?

Maailman Terveysjärjestö WHO on todennut akupunktion vaikuttavan mm. seuraaviin sairauksiin:

  • Psykologiset: ahdistus, masennus, unettomuus ja jännittyneisyys/stressi
  • Vatsa ja ruuansulatuskanava: liikahappoisuus, pahoinvointi, mahahaava, paksunsuolen tulehdus, ummetus, ripuli ja peräpukamat
  • Hengitystiet: astma, keuhkokuume, keuhkoputkentulehdus ja keuhkolaajentuma
  • Iho: akne, ihottuma, psoriasis
  • Korva, nenä ja kurkku: vilustuminen, influenssa, tinnitus, kuurous (tietyissä tapauksissa),  silmäongelmat, poskiontelontulehdus ja hajuaistin menetys
  • Sydän- ja verisuonitaudit: korkea ja matala verenpaine, rasitusrintakipu, sydämentykytykset ja kylmät raajat
  • Tuki- ja liikuntaelimistö: reuma (kaikki tyypit), jännetulehdus, bursiitti, alaselän kipu ja jäykkyys, tenniskyynärpää, jännetupentulehdus, polven ja nilkan vammat, useimmat urheiluvammat
  • Gynekologiset ja urologiset vaivat: virtsatietulehdus, eturauhastulehdus, yökastelu, kuukautisvaivat mukaan lukien P.M.S.
  • Neurologiset: päänsärky (migreeni ja jännityspäänsärky), nykimishäiriö, tärinä, kolmoishermon särky, kasvohalvaus, vyöruusu, iskias, aivohalvauksen jälkitila, yleinen hermokipu ja puutuminen
  • Muut: liikalihavuus, tupakanpoltto ja huumeriippuvuus, allergiat, esim. siitepölyallergia

Lähde: WHO Chronical no. 34, 1980

http://www.who.int/bulletin/volumes/88/12/10-076737/en/

%d bloggaajaa tykkää tästä: