Kun kipu häiritsee unta ja elämää

Kipu on asia joka saattaa varjostaa elämää todella ikävällä tavalla. Riippuen hieman siitä, missä kohtaa kipu on ja miten sen kokee, se saattaa häiritä unta, perhe-elämää, sosiaalista kanssakäymistä ja jopa estää liikkumista kotoa mihinkään.

Kipu rajoittaa

Kivusta kärsivän pitää ehkä miettiä tarkkaan jokainen askel; Millaiselle tuolille istua jotta pääsee varmasti ylös, mihin pysäköidä auto, jotta pääsee turvallisesti nousemaan autosta ja istuutua sinne takaisin, minne voi mennä, jotta pärjää kivun ja sen asettamien rajoitteiden kanssa?..

Yhtä lailla saattaa olla, että kipu on haitannut unta jo niin paljon, että tuntuu, ettei pysy enää tolkuissaan, aivot ja muisti eivät toimi, puhumattakaan niistä synkistä ajatuksista jotka helposti hiipivät aamuyön tunteina kun on yksin, kivuissaan eikä saa nukuttua.  Se voi olla todella raskasta.

Kipu rasittaa parisuhdetta

Parisuhteen ja kotiasioiden sujuminenkaan ei ole itsestäänselvyys. Kovien kipujen kanssa elävä on usein jaksamisen äärirajoilla ja syyttää vielä sen lisäksi itseään niistä asioista joita ei voi tai jaksa kipujen vuoksi tehdä; Koti voi olla mullin mallin, lapsille ja puolisolle ei ehkä pysty antamaan kaikkeansa (varsinkaan jos he eivät ymmärrä se aiheuttaa kivusta kärsivälle), harrastuksista tai muusta ei pääse nauttimaan kun kipu on jatkuvasti siinä, läsnä, häiritsemässä.

Kun kipu on tässä pisteessä, se häiritsee jo elämää todella paljon ja olo on usein epätoivoinen – varsinkin jos kivulle ei löydy syytä, tai vielä pahempaa, jos sille ei löydy apua.

Ikivanha vaiva, ikivanhat menetelmät

Kipuja on ollut olemassa yhtä kauan kuin ihmisiä ja niin niiden hoitamiseen on kautta aikojen pyritty löytämään tehokkaimmat tavat. Jotkin menetelmät ovat kestäneet ajan hampaan. Ne menetelmät joita harjoitetaan tänä päivänä saman lailla, kuin tuhansia vuosia sitten todistavat, että menetelmät ovat tehokkaita. Muutoinhan ne olisi jäänyt ajan saatossa unholaan. Esimerkki tällaisesta menetelmästä on akupunktio ja muut perinteisen kiinalaisen lääketieteen menetelmät. Tietotaito niistä on alunperin siirtynyt sukupolvelta toiselle, myöhemmin kirjoitusten avulla.

Oudoimmatkin kivut kuriin

Olen saanut nähdä aimo kirjon kipuja ja kuulla monia kuvauksia niistä, eikä kivun kuvaileminen aina ole helppoa. Kipua voidaan kuvailla esimerkiksi sirinänä tai ”muurahaisina” jossakin kohtaa kehoa. Joskus sitä kuvaillaan pistävänä, viiltävänä, kuumana tai kylmänä, tai sitä voi olla jopa mahdoton kuvata.

Jos kipua ei osaa kuvata, ympärillä olevat ovat saattaneet vähätellä sitä, vaikka se voi olla jopa lamauttavan vahva kivusta kärsivälle. Mm. siksi joku saattaa jopa hävetä sitä, että ei osaa selittää kipuaan ja on kohdannut jo aimo annoksen välinpitämättömyyttä vaivaansa kohtaan. Joskus jopa niin, että hän vastaanotolla pyytelee anteeksi sitä, että valittaa omaa pahaa oloaan, ikäänkuin hänellä ei olisi oikeutta kertoa ja purkaa sitä.

Aina koululääketiede ei osaa auttaa tai kipuun tarvittaisiin niin paljon ja vahvoja lääkkeitä, ettei kivusta kärsivä halua ryhtyä siihen, usein siksi, ettei halua rasittaa kehoaan, saa niin valtavat sivuvaikutukset lääkkeistä tai, että kivut ovat sen verran lieviä, että niiden kanssa pystyy elämään, vaikka ne häiritsevät.

Akupunktio on lääkkeetön vaihtoehto

Kipuja pystyy hoitamaan todella monella tapaa, mutta yksi tehokkaimmista tavoista on akupunktio. Olen nähnyt sen lukemattomia kertoja; Henkilö saapuu vastaanotolle selittämättömän kivun kanssa, johon ei ole saanut apua tai siksi ettei halua tai voi syödä lääkkeitä.

Joillakin kipu on poissa jo ensimmäisen käyntikerran jälkeen. Toisilla voi olla, että kipu on hellittänyt ekan kerran jälkeen hieman, seuraavien myötä kadonnut kokonaan – myös sellaisilla henkilöillä jotka ovat ”kokeilleet jo kaikkea”.

On yhtä koskettavaa joka ikinen kerta, kun joku vastaanotolla kertoo miten suuri merkitys kivun poistumisella on ollut; On saanut nukuttua, on pystynyt tekemään kaikkia niitä asioita joita ei ennen kivun vuoksi pystynyt, on ollut parempi olla ja siksi ollut paremmalla tuulella kun kipu on tiessään..

Viiltävät kivut jalkaterässä

Muista elävästi keski-ikäisen naisen joka tuli vastaanotolleni selkäkipujen vuoksi, mutta mainitsi samalla kärsivänsä selittämättömistä jalkaterässä tuntuvista viiltävistä kivuista jotka tulivat ja menivät ja joille ei ollut löytynyt mittavista lääketieteellisistä tutkimuksista huolimatta mitään syytä. Kivut olivat vaikeita myös siksi, että ne saattoivat alkaa milloin vain, kestää vain hetken taikka pidempään ja tuntuen niin voimakkaana, että lamaannuttivat.

Hoidin tältä naiselta kipeää ja jäykkää selkää, jonka vuoksi hän oli tullut vastaanotolleni, mutta ehdotin, että kokeiltaisiin hoitaa myös jalkaterän viiltäviä kipuja. Nainen totesi, että mikäs siinä, mutta että hänellä ei suuria odotuksia sen osalta ollut.

Muutaman hoitokerran jälkeen naisen selkä oli kunnossa, ja hän totesi viiltävien kipujen tuntuneen huomattavan paljon harvemmin ja päätti siksi jatkaa hoitoja. Viiden hoitokerran jälkeen viiltävistä kivuista ei ollut enää tietoakaan ja samalla hän koki unen ja jaksamisen parantuneen myös, vaikka niitä ei erikseen oltu hoidettu.

Vakavat alaselkä ja lonkkakivut

Vastaanotolle saatetaan tulla myös vakavien alaselkä- sekä lonkkakipujen vuoksi. Eräs nainen kertoi vastaanotolle tultuaan itkien, ettei ollut pystynyt nukkumaan viikkokausiin, että kipu rajoitti niin pahasti olemista ja tekemistä, että ei pystynyt hoitamaan kotia enää lainkaan tai edes kävelemään alakertaan lapsensa huoneeseen. Hän kertoi, että kaikki voimat mitä hänellä enää oli jäljellä, menivät oman yrityksen pyörittämiseen, joka oli pakko hoitaa, jotta perhe ei menettäisi toimeentuloaan. Hän kuvaili myös miten hän ei enää pystynyt mennä edes miehensä kainaloon, sillä pieninkin liikahdus saattoi sattua niin paljon, ettei enää uskaltanut. Sanomattakin lienee selvää, että tilanne oli kamala ja voimat tällä naisella tipotiessään.

Hoidin häntä akupunktiolla sekä moxalla ja sain seuraavana päivänä viestin, jossa hän kertoi saaneensa nukutuksi kohtalaiset yöunet ensimmäistä kertaa useaan viikkoon. Kipu ei hänen kertomansa mukaan ollut poissa, mutta hellittänyt sen verran, että pystyi nukkumaan.

Hän varasi uuden ajan, ja jatkoimme hoitamista.

Ylläolevat kokemukset ovat tietysti minun kertomia ja joku saattaa epäillä niitä, tai ajatella minun liioittelevan. Siksi liitin tähän kokemuksia akupunktiosta asiakkaiden itsensä kuvailemana. Löydät ne täältä, mutta tässä muutamia kokemuksia:

Käteni, joka ei enää noussut lainkaan, tuli kuntoon kertakäynnillä. En ollut aiemmin käynyt akupunktiossa, mutta päätin lähteä avoimin mielin kokeilemaan. Se oli yksi elämäni parhaimmista päätöksistä 

Olen onnekkaasti saanut heittää kipuni ja vaivani Riikan huoleksi, ja sinne ne todella jäivätkin. Moksa on lämmittänyt kipupisteitä, Riikan kädet ja sormet,sekä varpaat ovat löytäneet viheliäisimmätkin jumitukset, gua sha sai rintarangan liikkeelle, ja viimeinen ihanuus oli akupunktio, joka hävitti vyöruusun. Voin itse avun saaneena lämpimästi suositella näitä hoitoja!

Onko sinulla tai tunnetko jonkun jolla on kipuja? Pystyn hoitamaan tehokkaasti sekä kipuja että  stressiä ja unettomuutta. Otan vastaan Vihdin kirkonkylällä. Yhteyden saat sähöpostilla riikka.loitsija@gmail.com, facebookin kautta taikka puhelimitse 040 525 6781

Mahtavaa, hyvinvoivaa jatkoa toivottaen

Rikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: