90% stressin syytä

Moni tutkija n sitä mieltä, että 90% nykypäivän sairauksista ovat stressin aiheuttamia. Kerron ja perustelen miksi olen samaa mieltä.

Kehomme on karkeasti jaoteltuna luotu kahteen moodiin:

  • Taistele tai pakene
  • Lepää ja korjaa

Taistele ja pakene moodi on kuluttava tila, se verottaa kehoa, sillä voimavarat ovat ikäänkuin varattu liikkumiseen (taistelemiseen tai pakenemiseen) joka saattaa kuulostaa hyvältä aluksi, mutta ei niin hyvältä kun ajatellaan mistä se on pois; kehon korjaamisesta ja ylläpidosta.

Taistele tai pakene moodissa käytetään varastoon kerättyjä voimavaroja. Voimavarojen keräämiselle, ruoansulatukselle sekä kehon ylläpitotöille ja korjaamiselle ei jää voimavaroja.

Lepää ja korjaa moodi on pänvastainen; Se on lataava. Voimavarat ovat keskitetty sisäelimille, aivoille ja iholle. Ne käytetään ravinnon käsittelemiseen, kehon puhdistamiseen, korjaamiseen ja vahvistamiseen – eli kaikkeen tärkeään jos ajattelemme terveenä ja hyvinvoivana pysymistä.

Kehomme on rakennettu siten, että kun koemme uhan, minkä tahansa uhan, menemme helposti, jopa automaattisesti, taistele tai pakene moodiin. Aikoinaan tämä saattoi olla karhu, sapelihammastiikeri tai vieraan heimon edustaja joita ei tavattu usein.

Nykypäivänä kokemamme uhka ei enää uhkaa henkeämme, vaan lähinnä asemaamme, talouttamme tai egoamme. Silti kehomme kemia reagoi siihen samalla tavalla – se menee pakene tai taistele moodiin.

Uhan tuottaja on myös muuttunut. Nykypäivänä uhan tuottaja on harvemmin eläin tai vieraan heimon edustaja. Se on joku jolla koemme olevan meihin valtaa tavalla tai toisella. Se voi olla pomo, puoliso, poliisi tai kuka tahansa muu, joka pystyy vaikuttamaan meihin ja/tai elämäämme. Näin ollen joudumme tähän tilaan huomattavan usein, joskus jopa jatkuvasti, ja tilasta tulee melkein pysyvä.

Tähän joku saattaa tuhahtaa, ettei pidä vaikkapa pomoaan tai puolisoaan uhkana millään tavoin, ja hyvä jos näin on, mutta miksi sitten työperäinen stressi on niin yleistä? Miksi huonossa parisuhteessa oleminen on niin raskasta ja kuluttavaa?

Olkoon stressin aiheuttaja kuka tai mikä tahansa, se heijastuu kehossa edelleen samoin kuin ammoisina aikoina: Veri ja muut kehon resurssit ohjataan pois ylläpito ja korjaustehtävistä.

Mikä neuvoksi?

Stressinhallintaan on useita menetelmiä, joista koen tehokkaimmiksi akupunktion, meditaation ja oman suhtautumisen muuttamisen. Tämä on myös yksi syy siihen, miksi pyrin edistämään hyvinvointia ja terveyttä, miksi hoidan akupunktiolla, opetan meditaatiota ja ohjaan hyvin meditatiivista yin joogaa.

Mikäli aihe kiinnostaa, löydät lisää kirjoituksia kaikista näistä aiheista selaamalla blogikirjoitusten arkistoa.

Mahtavaa, hyvinvoivaa jatkoa toivottaen

Rikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: