Ovatko kaikki akupunktiot samanlaisia?

Saan usein vastaanotollani kuulla, että joku, tai jonkun tuttu on käynyt akupunktiossa ja että se sattui aivan hirmuisesti. Kyselen silloin yleensä, kenen toimesta akupunktio annettiin ja kerron, että vaikka neuloja käytetään samaan tapaan, annettavilla akupunktioilla on suuria eroja.

Lääketieteellinen akupunktio

Lääkärien ja fysioterapeuttien antamaa akupunktiota kutsutaan usein lääketieteelliseksi akupunktioksi, vaikka se on samaa akupunktiota, usein vain ilman kiinalaisen lääketieteen tuntemusta. Valtaosa lääketieteellisen akupunktion harjoittajista ei allekirjoita kiinalaisen lääketieteen mukaista ihmiskuvaa tai teoreettista taustaa ja näin hoito muuttuu jo tämän vuoksi.

Lääkärien antama akupunktio

Kirjoitan tässä lähinnä Suomessa toimivien lääkärien antamasta akupunktiosta, jossa terveydenhuolto näkee akupunktion käyttökohteet lähinnä kivun lievityksessä. Lääkärien antama akupunktio keskittyy länsimaiseen sairauskäsitykseen ja sairauksien hoitomenetelmiin, jotka eroavat osittain huomattavasti kiinalaisen lääketieteen näkemyksistä.

Lääkärien antama akupunktio perustuu pisteyhdistelmiin jotka ovat kaikille tietyn vaivan omaaville samat. Hoito tehdään ilman kiinalaisen lääketieteen diagnoosia, eikä sitä muokata hoidettavan mukaan. Tämä poikkeaa kiinalaisen lääketieteen menetelmissä, jossa jokaiselle hoidettavalle käytetään omaa yhdistelmää, joka perustuu tehtyyn diagnoosiin, vaikka vaiva itsessään olisi kaikilla sama.

Fysioterapeuttien ja hierojien antama akupunktio

Fysioterapeutit ja hierojat käyttävät akupunktiota keskittyen lihaksiin, hermoihin ja trigger-pisteisiin, eikä neuloja välttämättä pistetä akupunktio pisteisiin vaan jännittyneisiin lihaksiin, jolloin hoito on kivuliaampaa. Hoitomenetelmien taustalla on harvemmin kiinalaisen lääketieteen tuntemusta. He keskittyvät hoitamaan tuki- ja liikuntaelimistöä, ja sitä käytetään lähinnä kivunlievityksenä.

Kiinalaisen lääketieteen akupunktio suuntaukset

Perinteinen-, klassinen-, nanjing-, TCM- akupunktio ja lukuisat muut akupunktio suuntaukset perustuvat kokonaisvaltaiseen terveyttä vaaliva järjestelmään, joka on oletettavasti peräisin vähintään 4000 vuoden takaisesta Aasiasta. On oletettu sen olevan peräisin Kiinasta, joka johtuu lähinnä siitä, että vanhimmat aihetta käsittelevät kirjoitukset ovat peräisin sieltä.

Vanhimmat akupunktioneulat joita on löydetty, ovat peräisin n.1000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Muinaisissa teksteissä viitataan myös tämän aikakauden yin/yang teorioihin, joten puhumme perinteestä, joka on ollut olemassa jo paljon ennen tätä.

Vanhimmat kirjoitukset ovat aikakaudelta 476-221 e.aa., mutta ensimmäinen varsinainen oppikirja, Huangdi Neijing, johon myös oma koulutukseni perustuu, on kirjoitettu noin 300 vuotta eaa. Tätä kutsutaan yleisesti perinteiseksi kiinlaiseksi lääketieteeksi.

Vanhimpien teosten taustalla on järjestelmä jossa on vahva filosofinen näkemys ihmisestä sekä elämästä ja sen kulusta joka perustuu Qi:hin. Se on ikivanha perinne joka näkee ihmisen energeettisenä olentona – ja siinä mielessä hyvin samalla tavalla kuin kvanttifysiikka näkee ihmisen tänä päivänä.

Vaikka se pohjaa tähän näkemykseen, se ei rajoitu siihen. Kyse on suunnattomasta tietokokoelmasta, joka on paljon, paljon laajempi kokonaisuus kun minä terveyden ylläpitoa yleisesti ottaen pidetään. Ajatus kiteytyy kuitenkin siihen, että kaikki on energiaa ja sitä kautta varsinkin Qi:n, energian, virtaamiselle.

Klassisen akupunktion nimellä kulkee kaksi toisistaan poikkeavaan suuntausta. Toinen on lähinnä kiinalaisen lääketieteen klassikoissa esitetyn akupunktion muoto, joka pitää arvossa etenkin ennen Táng-dynastian loppua kirjoitettuja teoksia, joista tärkeimpinä pidetään esimerkiksi Huángdì Nèijīng, Shānghánlùn ja Qiānjīn yàofāng -teoksia.

Toinen klassisen akupunktiosuuntaus tarkoittaa pääasiallisesti Nánjīng-teoksesta peräisin olevaa elementtipisteisiin keskittyvää akupunktiota. Siitä on tehty helposti omaksuttava riisuttu yleistys vanhasta kiinalaisesta lääketieteestä, jonka mukainen pistäminen on mahdollisimman turvallista ja helppoa opettaa. Se muodosti pohjan TCM-akupunktiolle.

Neuloilla on väliä neulat

Perinteen mukaan neulan pitää olla kolme osainen; Kärjessä on pieni silmukka, kahvan pitää olla kipitettynä neulan ympäri ja itse neulaosan pitää olla terävä neula.

Sittemmin on kuitenkin alettu käyttää akupunktioneuloja, joista puuttuu silmukka tai jopa sellaisia, joissa on muovinen kahva. Tällaiset neulat eivät ole perinteen mukaisia, ja siten sellaisia käyttävät eivät todennäköisesti ole opiskelleet kiinalaista lääketiedettä.

Mikä menetelmä on paras?

Tähän kysymykseen ei mielestäni voi antaa vastausta. Kaikki akupunktiot voivat olla todella tehokkaita oikein käytettynä. Sama pätee kuitenkin päinvaistoin.

Paras tapa valita itselleen sopiva akupunktion harjoittaja, on olla yhteydessä, keskustella ja kysellä. Kun olet löytänyt akupunktiota harjoittavan tahon, käy vastaanotolla ja tunnustele miltä kyseinen hoito tuntui ja tee lopullinen päätös sen mukaan! Jos kiinnostuit minusta hoitajana, voit tutustua minuun tarkemmin kotisivuillani. Otan vastaan Vihdin kirkonkylällä.

Mahtavaa, hyvinvoivaa jatkoa toivottaen

Rikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: