Aivorauha

Miten saavuttaa aivorauha maailmassa joka ei koskaan pysähdy?

Tuntuuko, että on vaikea pysähtyä, että uni voisi olla parempaa tai että pää raksuttaa taukoamatta, vaikka haluaisit hetken rauhaa ja lepoa? Meinaako stressi ja ahdistava olo puskea päälle, vaikkei selvää syytä löydy?

Edellä mainitut ovat hälytysmerkkejä jotka kertovat siitä, että aivot tarvitsevat lepoa ja rauhaa, eli tapoja olisi syytä muuttaa.

Eikä ihme jos tältä tuntuu! Arki voi omalta osaltaan olla täynnä kaikenlaista joka syö jaksamista. Sen päälle vuorovaikutuksen ja viestinnän monikanavaisuus haastaa meitä; Missä kanavassa asiasta puhuttiin ja milloin? Oliko se Teams, Slack, sähköposti vai WhatsApp? Vai sittenkin Facepostaus tai Instakuva? Kenties YouTubevideo jossa aiheesta mainittiin? Parhaimmillaan joka tuutista tulee jotakin joka pitäisi muistaa ja johon pitäisi reagoida, ja yhä useampi meistä myös etsii aktiivisesti lisää tietoa näitä käyttäen.

Aivorauha on suhteellisen uusi termi ja monelle vielä vieras. Kuitenkin sen puuttumisen tuomat haasteet ovat valtaosalle arkipäivää ja tulkintani mukaan tämä on yksi syy sille, että nukumme huonosti, emme palaudu kunnolla ja meille syntyy stressiä kuin tyhjästä, joka vuorostaan johtaa helposti uupumiseen.

Jatkuvat keskeytykset ja uudelleen aloitukset vallitsevat monen päivää, niin työssä kuin vapaalla. Keskeytykset voivat olla fyysisiä, eli joku tulee puhumaan väliin tai keskeyttää tekemisen johon on juuri keskittymässä, tai digitaalisia, älylaite ilmoittaa viestistä tai joku soittaa. Toki viestit ja puhelut saattavat olla erittäin tervetulleita, mutta samalla ne vaativat huomiomme heti, juuri siinä hetkessä, riippumatta siitä missä olemme ja mitä olemme juuri silloin tekemässä.

Sen lisäksi multitaskaamme jatkuvasti. Tämä kuormittaa aivojamme valtavalla tavalla, sillä ne eivät ole kehittyneet tällaisten tehtävien hoitamiseen. Aivomme haluaisivat nimittäin, että huomiomme olisi yhdessä asiassa kerrallaan, ja vaikka väitämme voivamme multitaskata menestyksekkäästi, se on harvemmin totta. Jokin osa-alue kärsii aina.

Älypuhelin vaikuttaa voimakkaasti aivojen kuormittumiseen, koska laite mahdollistaa multitaskaamisen missä ja milloin tahansa. Kahvilassa ei enää olla vain kahvilla, vaan käydään läpi samalla sähköposteja, selataan somea tai chattaillaan jonkun toisen kanssa. Samalla se varmistaa, että olemme koko ajan tavoitettavissa, eli tavallaan taukoamatta valmiudessa työtä, perhettä ja ystäviä varten.

Työssä tauoilla ei anneta aivojen levätä, vaan selaillaan puhelinta samaan aikaan, kun tehdään töitä ja syödään lounasta (tietysti liikkumatta työpisteeltä mihinkään), kun ”on niin kiire”. Tällä en halua vähätellä työympäristön vaatimuksia – monia vaaditaan olemaan jatkuvasti valmiudessa ja etätyöt ovat ajaneet huonoon toimintamalliin monessa työpaikassa. Se ei kuitenkaan tee tavasta sen terveellisempää!

Edellä kuvatussa tilanteessa aivojen etulohkot jatkavat kuormittumista sekä stressihormonien vapauttamista. Tämän menon jatkuessa päivästä toiseen muutokset alkavat näkyä myös mantelitumakkeessa, joka on tavallaan aivojen hälytyskeskus, vastataen ”pakene tai taistele ”-reaktiosta. Tämän seurauksena alamme reagoida ärsykkeisiin yliherkästi, myös tunnetasolla. Tällöin mielen pääsee valtamaan pelot ja huolet, kotona riita lähtee käyntiin pienestäkin, ja tyyntyminen sekä rauhoittuminen on vaikeampaa.

Työpäivän jälkeen ei vieläkään anneta aivoille rauhaa, vaan selataan somea sekä sähköposteja ja tehdään ehkä vielä vähäsen töitä. Aivot väsyvät, mantelitumake sykkii erittäen edelleen lisää stressihormoneja, joiden määrä alkaa olemaan jo melkoinen, eikä uni tule millään ja/tai heräily on jatkuvaa.

Lopulta saattaa löytää itsensä tilanteesta, jossa stressihormonien huuhtoma keho muuntaa stressin tunteen, pelot ja huolet jopa paniikkikohtauksiksi tai johonkin vielä pahempaan.

Onneksi voimme vaikuttaa todella monella tapaa kaikkeen tähän! Aivojen ylikuormittumisen estämiseen ei tarvita ihmeitä, vaan muutoksen saa aikaan pienillä asioilla: Olemalla läsnä pienissä arjen hetkissä, vähnetämällä älypuhelimen käyttöä ja mutitaskaamista, ottaen aikaa pinen hetken joutenoloon, liikkumalla sopivasti, syömällä hyvin ja käyttämällä yrttejä, lisäravinteita sekä luontaishoitoja vahvistamaan kehoa ja mieltä..

Jos kuitenkin tuntuu, että aivorauhan saavuttaminen tuottaa hankaluuksia joko sen vuoksi, ettei meinaa saada vaan tehtyä niitä asioita joita asian eteen pitäisi, tai siksi, että haluat ideoita ja vinkkejä miten toimia, syödä ja liikkua paremman aivorauhan saavuttamiseksi, voi olla, että sinua kiinnostaa Aivorauha® -kurssi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: