Maksan aiheuttama lihomiskierre

Ylipainosta puhuttaessa puhutaan usein vääränlaisesta ruokavaliosta, mutta mielestäni ei
paneuduta ollenkaan siihen, mikä tarkalleen ottaen on se ”huono ruokavalio” ja miksi monella ”syö vähemmän, liiku enemmän” ei toimi lääkkeeksi ylipainoon – varsinkaan siihen vyötärölle kertyvään itsepintaiseen makkaraan. Näissä tapauksissa syynä on oman tulkintani mukaan yllättävän usein huonosti voiva maksa – varsinkin rasvamaksa.

Joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa – näin on arvioitu, eikä syy suinkaan ole alkoholi, vaikka se suurimmalla osalla tulee ensimmäisenä mieleen. Vain n. 7% rasvamaksoista on alkoholin aiheuttamia. Valtaosalla rasvamaksa aiheutuu vääränlaisesta ruokavaliosta, mutta myös ympäristön myrkyillä, lisäaineilla yms. on vaikutusta. Harva myöskään tulee ajatelleeksi sitä, että maksa saattaa olla syynä lihomiseen ja siihen miksi paino ei putoa vaikka tekisi mitä.

Syö vähemmän, liiku enemmän – miksi se ei välttämättä toimi?

Yleinen ohje painonpudotukseen on: Syö vähemmän ja liiku enemmän. Mutta entä jos se ei auta? Silloin monella tulee mieleen kalorien rajoittaminen ja sen vuoksi rasvan vähentäminen, sillä se vähentää ruokavalion kaloreita kivasti. Tätähän meille on toitotettu jo
kauan: Rasva on pahasta sekä elimistölle että painonpudotukselle.

Moni on kuitenkin saanut huomata, että vähärasvainen ruokavalio ai auta sen paremmin
kuin mikään muukaan, vaan paino ei vaan putoa – pahimmillaan nousee vain entisestään ellei ole jatkuvalla paastolla. Tällöin kyse on mitä todennäköisimmin maksan, varsinkin rasvamaksan aiheuttamasta ongelmasta ja tällöin ruokavalion muuttaminen mahdollisimman rasvattomaksi ei missään nimessä ole vastaus tilanteeseen!

Rasvamaksa

Rasvamaksa syntyy useimmiten monesta tekijästä, mutta ylivoimainen ykkönen tämän suhteen on liian hiilihydraattipitoinen ruokavalio, varsinkin jos se koostuu niistä kuuluisista ”nopeista hiilareista”. Rasvallakin on oma vaikutuksensa toki, sillä maksa käsittelee niin sokereita kuin rasvoja kehossa, mutta rasvojen suhteen suurempi tekijä on rasvan laatu kuin määrä.

Miten sitten maksa liittyy painonpudotukseen ja mistä ihmeestä yleensäkin syntyy ajatus siitä, että maksa estäisi painon putoamisen? Vastaus on yksinkertainen, mutta ei ihan lyhyt. Ylipaino on sekä syy että seuraus rasvamaksasta ja tämä luo siitä varsin itsepintaisen noidankehän; Mitä enemmän lihoo, sitä enemmän maksa kärsii ja sen vaikeampaa painonpudotus on, ja sitä herkemmin painoa kertyy vain lisää.

Usein tämä kierre saa alkunsa siitä, että harrastetaan ns. jojolaihdutusta tai elämäntilanne johtaa tähän. Sanotaan vaikka, että kaikki on alun perin hyvin, keho saa riittävästi ravinteita joita se tarvitsee, ruoka on kohtalaisen puhdasta, liika ja huono rasva on vähäistä ja hiilihydraatteja sopivasti. Sitten iskee elämäntilanne jossa syödään mitä sattuu kiireellä, enimmäkseen pikaruokaa tai eineksiä jotka eivät ravitse kunnolla jotka ovat täynnä sekä
huonoja rasvoja että huonoja hiilihydraatteja ja vielä liikaa. Lopputuloksena on painonnousu.

Alat huomaamaan, että paino on noussut, vaatteet kiristävät ja toteat, että nyt pitää kyllä laihduttaa ja alat rajoittamaan kaloreita ja siirryt kevyt tuotteisiin ja vältät rasvaa, koska haluat vähemmän energiaa samalla kun alat liikkumaan enemmän.

Tässä kohtaa saat kehoosi suhteessa enemmän sokeria (sillä kevyt tuotteiden rasva korvataan pääasiassa sokereilla) sekä helposti enemmän käsiteltyjä rasvoja (kun niitä poistetaan tuotteista, niitä pitää käsitellä). Haima toimii edelleen kuten pitää, eli insuliinia erittyy eikä insuliiniresistenssiäkään vielä ole. Hiljalleen kuitenkin maksa alkaa uupumaan kemikaalien, käsiteltyjen rasvojen ja runsaan sokerinkäytön vuoksi.

Monelle maksan uupuminen sokerinkäytön vuoksi on uusi ajatus. Maksa uupuu sokerinkäytön vuoksi, sillä sen tehtävänä on pitää huoli siitä, että verensokerimme pysyy tietyn vaihteluvälin sisällä, vaikkakin haiman erittämän insuliinin toiminta vaikuttaa verensokerin käyttöön ja poistumiseen sen jälkeen, että sitä on jo erittynyt vereen. Jos verensokeri ailahtelee kovasti ylös ja alas, maksalla on täysi työ tasata tätä. (selitän tämän toisessa kirjoituksessa tarkemmin, vaikka vähän sivusin aihetta jo edellisessä blogikirjoituksessani)

Maksan uupumisen tuloksena, se ei enää jaksa kunnolla tasata verensokeria eikä käsitellä rasvoja ja puhdistaa verta, jolloin syntyy matala-asteista tulehdusta ja paino alkaa nousemaan, sillä keholla on taipumus toisaalta säilöä epäpuhtauksia (joita maksa ei tässä kohtaa jaksa käsitellä ja poistaa) rasvakudokseen ja toisaalta säilöä ylimääräinen sokeri jota ei jakseta käsitellä ja poistaa rasvakudokseksi kehoon. Eli sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta heikkenee kunnes se lakkaa toimimasta, solut eivät saa niille välttämättömiä rasvahappoja ja muita ravintoaineita (mm. soluseinämät koostuvat rasvahapoista) koska niitä on liian vähän ruoassa jota tässä kohtaa syömme sen lisäksi ettei maksa jaksa tehokkaasti prosessoida niitä jotta ne voitaisiin hyödyntää kehossa joka vuorostaan johtaa moneen
muuhun ongelmaan eikä vähäisempänä ole suoliston hyvinvointi joka omaltap osaltaan vielä kärsii liiasta sokerista joka johtaa epäterveeseen suolistobakteerikantaan joka omalta osaltaan vielä johtaa toksiinien ja kuona-aineiden lisääntymiseen..

Tämä kaikki kuormittaa maksaa yhä enemmän ja kierre on valmis kun se uupuu edelleen yhä enemmän ja keho alkaa olemaan pulassa. Eli kevyt tuotteet eivät toimineet ja lisääntynyt liikuntakin aiheutti ehkä lisärasitusta maksalle, sillä energian palamisprosessissa syntyy kuona-aineita ja keho lähtee happamoitumaan, ja taas maksalta vaaditaan hommia.

Paino ei siis putoa vaan tapahtuu päinvastoin – paino nousee hitaasti mutta varmasti
Tässä kohtaa iskee epätoivo. Laihtumista ei tapahdukaan!! Mitä seuraavaksi? Monella seuraava ajatus on paasto tai ruoan rajoittaminen niin voimakkaasti, että se vastaa paastoa.

Tässä kohtaa paino yleensä kyllä tippuu, mutta olo on kurjaakin kurjempi. Paasto itsessään antaa maksalle hengähdystauon, mutta siinä kohtaa kun keho alkaa käyttämään rasvavarastojaan energiana, se vaatii omalta osaltaan maksalta töitä ja tässä kohtaa verenkiertoon alkaa vapautua kaikki se, mitä rasvavarastojen sekaan on säilötty, eli ne aineet joita maksa ei aiemmin kyennyt/jaksanut puhdistamaan ja poistamaan kehosta.

Nämä aineet verenkierrossa saavat olon kurjaksi (tietysti sen lisäksi että keho menee säästöliekille ja pyrkii rajoittamaan energian kulumista kaikin tavoin) ja taas maksalta aletaan vaatimaan puhdistusta – tällä kertaa vaan hieman rankemmin, sillä rasvakudokseen säilöttyjä aineita onkin jo aika paljon vapautunut kun paino putoaa vauhdilla..

Ratkeaminen

Sitten koittaa se päivä jolloin farkut mahtuvat taas jalkaan ja nyt on menty sellaisella säästökuurilla jo pidempään, että ratketaan herkuttelemaan. Monelle herkuttelu ei suinkaan ole mitään kovin luonnollista, vaan koostuu hyvin käsitellyistä tuotteista kuten sipseistä, kekseistä, karkeista, jäätelöistä ja erilaisista leivonnaisista jotka säilyvät kaupan hyllyllä kuukausia ellei vuoksia – eli ovat täynnä kaikenlaisia kemikaaleja.

Synkkä kuva, kieltämättä. Varsinkin jos pohditaan mitä tämä aiheuttaa kehossa? Noh, sait varmasti jo kuvan aiemmista kohdista; taas maksa rasittuu edelleen, sen teho heikkenee ja paino lähtee uudelleen nousuun.

Kierteen katkaisu

Moni elää edellisen kaltaisessa kierteessä ja toistaa kehää yhä
uudelleen ja uudelleen, jolloin elimistö joutuu yhä pahempaan tilanteeseen ja lopuksi
puhkeaa ikäviä sairauksia, kuten 2-tyypin diabetes, kolesteroliongelmat, syövät,
jne.

Kierre katkaistaan yksinkertaisesti, mutta maltilla ja ajan kanssa, tervehdyttämällä
maksa yhdistämällä moni asia:

  • Sokeri ja muut nopeasti imeytyvät hiilihydraatit (myös tärkkelys) poistetaan mahdollisuuksien mukaan ruokavaliosta vaihtamalla ne hitaisiin hiilihydraatteihin ja kuituihin.
  • Rasvan laatuun kiinnitetään huomiota, mutta sitä ei yritetä poistaa, vaan käytetään ”hyviä rasvoja”. Proteiinia käytetään, mutta sitäkin kohtuudella ja eri lähteitä hyödyntäen (kasvikunnan tuotteet eivät aina ole parempia kuin eläinperäiset).
  • Tehdään parhaamme, jotta maksan kokema kemikaalikuorma vähenee (niin ruoan kuin muiden asioiden osalta, huom. Mm. kauneudenhoito japuhdistustuotteet).
  • Käytetään kasveja ja marjoja jotka auttavat puhdistamaan maksaa (esim. voikukka ja aronia)
  • Lopetetaan äkkinäiset laihdutusyritykset
  • Keskitytään vaalimaan ravintoaineita joita maksa tarvitsee toimiakseen mahdollisimman hyvin.

Ruokavalionmuutos on yksi tärkeimpiä asioita joita maksan terveyden ylläpitämiseksi voi tehdä, mutta elämäntavat vaikuttavat erittäin paljon omalta osaltaan ja oivana apuna toimii myös akupunktio ja moksibustio, tarjoamalla omalta osaltaan oivan tuen maksan terveydelle, mutta pelkästään niiden avulla se ei pysy terveenä!

Tarvitsemme kaikkinensa maksalle edulliset elintavat, ja kuten tässä jo kuvasin, varsinkin ravintomme vaikuttaa poikkeuksellisen vahvasti maksaan. Yllä on mainittu lyhyesti miten voimme elvyttää maksan toiminnan. Halusin kuitenkin koota yhteen vielä tarkemmat tiedot siitä, miten maksa toimii, miten se sairastuu ja mitä voimme tehdä jotta näin ei kävisi ja miten saisimme elvytettyä sen toiminnan! Tästä lisää kurssilla, ja sillä välin vielä tässä kirjoituksessa muutama sana rasvoista, joita niin hanakasti monesti haluamme välttää. Se ei välttämättä ole meille eduksi. Mainitsin jo aiemmin, että rasvan laatu on yksi määräävistä
tekijöistä.

Mikä määrittää rasvan laadun?

Siitä kiistellään ja puhutaan paljon. Maksan näkökulmasta ainoa asia rasvojen suhteen, joka voidaan kohtalaisella varmuudella todeta on, että rasvojen pitää olla mahdollisimman luonnollisessa muodossa jotta ne ovat hyväksi maksalle, olkoon ne sitten eläin- tai kasviperäisiä.

Mitä ”luonnollisessa muodossa” tarkoittaa?

”Luonnollisessa muodossa” tarkoittaa sitä, että rasvojen pitää olla mahdollisimman vähän käsiteltyjä. Margariinit ovat hyvä esimerkki erittäin käsitellyistä rasvoista, joita ei maksan kannalta olisi hyvä käyttää lainkaan, vaikka useat vanhemmat suositukset niitä korostavatkin.

Usein tuoteselosteissa näkee rasvojen kohdalla nimikkeitä kuten ”hydrolisoitu rasva” joka on tyyppiesimerkki käsitellystä rasvasta. Jos rasva sen sijaan on kylmäpuristettua tai jossakin raaka-aineessa luonnostaan esiintyvää (kuten vaikkapa siemenissä ja pähkinöissä, avokadossa tai lohessa esiintyvä rasva, taikka lihassa ihra) se on maksan kannalta huomattavasti terveemmässä muodossa, ja tässä mielessä ”hyvien rasvojen” listalla – jälleen kerran riippumatta siitä onko kyse eläin- vai kasvikunnan rasvasta.

Eläin- vai kasvikunnan rasvaa?

Rasvoja pitää vaihdella, eli on hyödyllistä saada niitä eri lähteistä – mitä enemmän vaihtelua sen parempi ja tämän vuoksi kannattaisi käyttää niin kasvi- kuin eläinkunnan rasvoja, vaikka yleinen suositus sanookin, että pehmeitä rasvoja enemmän ja kovia vähemmän. Fakta on kuitenkin se, että molemmista löytyy hyviä rasvoja, hyödyllisiä rasvahappoyhdisteitä ja meille tarpeellisia ja maksalle helposti käsiteltäviä rasvahappoja.

Käristämättömänä paras!

Kaiken yllämainitun lisäksi rasvojen tulisi olla kuumentamattomia. Mahdollisimman vähän kuumennetut tai täysin lämpökäsittelemättömät rasvat ovat parhaimpia. Tämä on hyvä ottaa huomioon myös kotona ruoanlaitossa, jolloin rasva/öljy olisi hyvä lisätä ruokaan lämmittämisen jälkeen tai niin myöhäisessä vaiheessa kuin mahdollista ja paistamisen kohdalla käyttää mahdollisimman hyvin kuumennusta kestäviä rasvoja.

Entäs omegat ja omega 3:sen ja 6:n välinen suhde?

Omegojen osalta puhutaan myös rasvan laaduista paljon ja tässä sanoisin, että sen sijaan, että laskisimme omegoja tai niiden suhteita, on viisaampaa syödä vaihdellen rasvoja eri lähteistä. Tällä tavalla suhteet kyllä tasoittuvat ja saadaan erilaisia omegoja – edellyttäen, että tähän mennessä mainitut kriteerit puhtaudesta, käsittelemättömyydestä ja kuumennuksesta täyttyvät! Niin sanotut hyvät rasvat eivät tee rasvamaksaa suuremmissakaan määrissä, vaikka tässä on kuitenkin hyvä todeta, että jos ruokavalio koostuu lähestulkoon vain rasvasta, se on liikaa.

Onko rasvojen suhteen oikotietä onneen?

Mitä vähemmän teollisia tuotteita (eineksiä, puolivalmisteita) syödään, sen parempi. Margariinit, keksit, einekset kaikissa muodoissa sekä erilaiset puolivalmiit ruokavalmisteet
sekä leikkeleet ja makkarat kannattaa suosiolla jättää hyllyyn, sillä ne sisältävät lähestulkoon aina käsiteltyjä rasvoja, säilöntä-, väri- ja makuaineita jotka rasittavat maksaa erityisesti. Toki tällöin joutuu valmistamaan ruoan itse ja se vaatii sekä hieman aikaa, että vaivaa, mutta on terveyden kannalta ehdottomasti sen arvoista!

Eikös kasvis olekaan parempaa?

Erilaiset kasviseinekset vaativat mielestäni vielä erityishuomiota! Meille uskotellaan monella eri tavalla, että kasvis on lihaa parempi vaihtoehto – ja sitä se monella tavalla onkin, jos puhumme raaka-aineista, emmekä eineksistä.

Markkinoille on tullut kaikenlaista tofua, härkistä, soijaa ja muuta valmistetta joita markkinoidaan tervellisempänä vaihtoehtona. Olen tästä tyystin eri mieltä! Valtaosa näistä tuotteista on hyvin pitkälle käsiteltyjä eineksiä, joka tuo mukanaan kaikki maksalle haitalliset tekijät: Käsitellyt rasvat sekä eri kemikaalit joilla parannetaan säilyvyyttä, väriä, makua ja suutuntumaa, mutta jotka eivät ole lainkaan hyväksi kehollemme.

Tästä syystä lihakorvike-eineksiä olisi hyvä välttää ja haluaisin haastaa voimakkaasti näkemyksen siitä, että ne tarjoavat ”terveellisen vaihtoehdon”. Niin sanotut hyvät rasvat eivät tee rasvamaksaa suurissakaan määrissä, eivätkä edes lihota meitä niin paljon kuin voisi kuvitella, vaikka tässä yhteydessä on kuitenkin hyvä todeta, että jos ruokavalio koostuu lähestulkoon vain rasvasta, se on liikaa.

Mitä vähemmän teollisia tuotteita syödään, sen parempi (mm. margariinit,
keksit, einekset kaikissa muodoissa).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: