Hoidot

Perinteinen kiinalainen lääketiede on itämaista luonnonlääketiedettä, jota on harjoitettu tuhansien vuosien ajan. Tunnetuin hoitomuoto lienee akupunktio, mutta tähän perinteeseen kuuluu lukuisia muitakin hoitomuotoja, kuten moxibustiota, gua sha käsittelyä ja meridiaanihierontaa sekä monia muita (jotka esitellään edempänä). Kiinalaisen lääketieteen tunnetaan auttavan varsinkin erilaisten kiputilojen (myös selittämättömien), stressin sekä unettomuuden osalta, mutta sillä on myös erityinen kyky tuoda terveyttä, energisyyttä sekä yleistä vitaalisuutta kiireiseen elämäämme.

Vastaanotolla käydään kattavasti läpi kehon ja mielen tilanne haastattelun sekä pulssin, kielen ja ihon värin luennan avulla. Nämä antavat hyvän kuvan kehon ja mielen nykyisestä tilasta. Hoito valitaan näiden perusteella ja keskustellaan siitä, mitä voisi itse tehdä terveyden ylläpitämiseksi. Suositukset saattavat koskea esimerkiksi ruokavaliota (suosittavia tai vältettäviä ruoka-aineita), kehon tai mielen harjoitteita.

Ajanvaraus ja hinta

Varaa itsellesi aika vastaanotolle ja aloita tie kohti tervettä kehoa ja mieltä! 

Otan vastaan Vihdin kirkonkylällä, Niuhalanraitilla Loitsijan toimitilassa. Hinta ensimmäiseltä kerralta on 50, seuraavilta 45€/käyntikerta.

Voit varata ajan puhelimitse 040 525 67 81 tai sähköpostitse Riikka.Loitsija(at)gmail.com. Voit ottaa yhteyttä myös ostaaksesi lahjakortin hoidolle, ohjaukselle tai näiden yhdistelmälle.

Hieman tarkemmin tavasta jolla hoidan

Koulutukseni ja tapani käyttää perinteistä kiinalaista lääketiedettä pohjaa ajatukseen, että ihminen on kokonaisuus. Kehoa ja mieltä ei voi erottaa toisistaan.

Tästä tuhatvuotisesta viisaudesta terveyden ylläpitotavoista löytyy vastaus moneen tämän päivän terveysongelmaan. Perinteinen kiinalainen lääketiede ohjaa harmoniseen ja tasapainoiseen elämään, ja antaa keinot sairauksien ja vaivojen ennaltaehkäisyyn. Näin ollen se ei ole pelkästään lääketiedettä, vaan antaa myös mahdollisuuden ymmärtää omaa kehoaan ja sen viestejä, jotta terveen ja tasapainoisen elämäntavan ylläpitäminen onnistuu. Oman kehon tuntemus ja sen nykytilan huomioon ottaminen, optimoi harmonian ja tasapainon, joka puolestaan johtaa sairauksien paranemiseen.

Ajatus siitä, että keho ja mieli ovat erottamattomat ja vaikuttavat toisiinsa, on vahvasti perinteisiin pohjautuvien kirjoitusten pohjalla myös.  Mielestäni hoitotyössä on välttämätöntä huomioida ne sosiaaliset, psyykkiset ja fyysiset tekijät, jotka ovat vaikuttaneet sairauden syntyyn ja jotka vaikuttavat paranemisprosessin aikana.

Sen lisäksi käytän hyvin laajasti kiinalaisen lääketieteen hoitomuotoja, en pelkästään akupunktiota. Jokainen hoitotapa hoitaa eri tasoilla ja eri tavoilla.

Tämä on mielestäni hyvä sanoa ”ääneen” sillä akupunktiotapoja, -koulutuksia ja suuntauksia on monenlaisia.  Moni käyttää hyvin länsimaalaistettua tyyliä, joka tähtää siihen, että koulutus olisi verrattaen lyhyt, ja jossa hoito keskittyy pelkästään vaivojen fyysiseen aspektiin. Vanhoja perinteitä noudattava kiinalaisen lääketieteen filosofia pohjaa siihen, että moneen (tai jopa kaikkiin) fyysisiin vaivoihin löytyy myös henkinen taso/syy.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että käyttämäni hoitotapa olisi ”henkiparannusta”, vaan lähinnä sitä, että hoidossa otetaan vahvasti huomioon se, että kehoa ja mieltä ei voida erottaa. Käytän akupunktion lisäksi monia muitakin hoitomenetelmiä, joita on esitelty alla kuvin: Gua sha, moxibustio, akupainanta/-hieronta/meridiaanihieronta ja kuivakuppaus, joita yleisimmin käytän. Näiden lisäksi on vielä muita hoitotapoja joita voidaan käyttää vaivan laadun ja tarpeen mukaan.

Hoidon hinta ja hoitotapa

Opiskelen perinteistä kiinalaista lääketiedettä viimeistä vuotta ja teen terveyttä ylläpitäviä hoitoja käyttäen useampaa kiinalaisen lääketieteen tekniikkaa (mm. akupunktio ja -painanta, moxibustio, kuiva- ja mikrokuppaus). Lue edempänä lisää näistä sekä siitä mihin akupunktio auttaa.

Koska en vielä ole valmistunut, teen hoidot edullisemmin (40€/käyntikerta) niin kutsuttuina harjoitushoitoina. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoidot maksavat normaalisti hoidosta ja hoitoajasta riippuen 45-120€ per käyntikerta.

Hoitoon tullessasi sinun ei tarvitse tietää minkä hoidon haluat. Paras lopputulos saavutetaan kun hoidetaan tarvittavin tavoin vaivan ja omien tarpeidesi mukaan. Jos et esimerkiksi pidä neuloista,  voidaan hoito toteuttaa muulla tavoin.

Moxibustio (moxa)

Moxibustio

Moxibustiossa tai moxaamisessa käytetään pujosta valmistettua yrttisikaria jolla lämmitetään akupisteitä. Moxa (yrttisikari) on tehty pujosta siksi, että pujo ei syty palamaan, vaan se kytee hyvin lämpimänä. Hoitomuoto on erittäin rentouttava ja jännityksiä purkava.

Koska pujon tuoksu on poltettaessa hyvin voimakas, voidaan myös käyttää ns. hajutonta moxaa, joka on monesti hiilen ja pujon yhdistelmä.

Meridiaaniheronta/energeettinen hieronta ja akupainanta

Meridiaanihieronnassa käydään hieroen läpi meridiaaneja, energiaväyliä.  Yleensä hieronta on kohtalaisen kevyttä, mutta variaatioita on, vaivan laadun mukaan. Akupainannassa on hyvin samantyyppinen idea, mutta siinä painetaan/hierotaan pisteitä meridiaanien läpikäymisen sijaan.

Gua sha / fasciahieronta

Gua sha

Gua sha on perinteinen lihaskalvoihin keskittyvä hierontatapa. Hieronnassa käytetään lastan näköistä välinettä joka voi olla valmistettu sarvesta, luusta tai kivestä. Nykyisin kuulee usein myös puhuttavan fasciahieronnasta ja on käytännössä sama asia, vaikka usein vähemmän kiinalaisen lääketieteen perinteitä noudattava tapa.

Korvakynttilä

Korvakynttilähoidossa kynttilän palamisen aiheuttama lievä imu aiheuttaa kevyttä alipainetta korvissa ja poskionteloissa. Alipaineen höyry ja kierto stimuloi korvaa lempeästi. Hoito on erittäin rauhoittava ja rentouttava.

Kuivakuppaus

Kuivakuppaus

Kuivakuppaus tehdään perinteisesti lasikupeilla. Ideana on, että kuppia lämmitetään hieman, ja asetetaan iholle, jolloin siihen syntyy alipaine joka pitää kupin paikallaan. Toisin kuin suomalaisessa kansanperinteessä, kuivakuppauksessa ei vuodateta verta. Kuppi voidaan jättää tiettyyn kohtaan tai sillä voidaan ”hieroa” kehoa. Hieronta virkistää ihanasti ja vilkastuttaa tehokkaasti imunestekiertoa.

Nykyversio kuivakuppauksen menetelmin käytettävästä hieronnasta on imukuppihieronta. Käytän itse monesti imukuppeja hierottaessa, lasikuppeja lähinnä silloin, jos se jätetään paikalleen.

Mihin akupunktio auttaa?

Maailman Terveysjärjestö WHO on todennut akupunktion vaikuttavan mm. seuraaviin sairauksiin:

  • Psykologiset: ahdistus, masennus, unettomuus ja jännittyneisyys
  • Vatsa ja ruuansulatuskanava: liikahappoisuus, pahoinvointi, mahahaava, paksunsuolen tulehdus, ummetus, ripuli ja peräpukamat
  • Hengitystiet: astma, keuhkokuume, keuhkoputkentulehdus ja keuhkolaajentuma
  • Iho: akne, ihottuma, psoriasis
  • Korva, nenä ja kurkku: vilustuminen, influenssa, tinnitus, kuurous (tietyissä tapauksissa),  silmäongelmat, poskiontelontulehdus ja hajuaistin menetys
  • Sydän- ja verisuonitaudit: korkea ja matala verenpaine, rasitusrintakipu, sydämentykytykset ja kylmät raajat
  • Tuki- ja liikuntaelimistö: reuma (kaikki tyypit), jännetulehdus, bursiitti, alaselän kipu ja jäykkyys, tenniskyynärpää, jännetupentulehdus, polven ja nilkan vammat, useimmat urheiluvammat
  • Gynekologiset ja urologiset vaivat: virtsatietulehdus, eturauhastulehdus, yökastelu, kuukautisvaivat mukaan lukien P.M.S.
  • Neurologiset: päänsärky (migreeni ja jännityspäänsärky), nykimishäiriö, tärinä, kolmoishermon särky, kasvohalvaus, vyöruusu, iskias, aivohalvauksen jälkitila, yleinen hermokipu ja puutuminen
  • Muut: liikalihavuus, tupakanpoltto ja huumeriippuvuus, allergiat, esim. siitepölyallergia

Lähde: WHO Chronical no. 34, 1980