Johtaja kantaa vastuun

Se tunne, kun alaisesi kaaoksen keskellä kertoo, että ratkaisevan tärkeä projekti viivästyy, ja se voi vaarantaa koko asiakassuhteen.. Mikä on reaktiosi?

Seuraako ilmoituksesta räjähdys, kiroilu, stressitason nousu ja hampaiden kiristely vai tyyneys, selkeys ja ajatuksia siitä miten tästä tilanteesta selvitään?

Onko sinulla tässä tilanteessa myös malttia ottaa huomioon, että reaktiosi vaikuttaa uutisen tuoneseen työntekijään ja hänen kauttaan jopa koko työyhteisöön?

Ajattelin itse joskus, että tuollaisessa tilanteessa kukaan ei oikeasti pysty säilyttämään tyyntä ja selkeää mielentilaa. Ajattelin, että toki on sellaisia, jotka säilyttävät tyynen ulkokuoren tai sellaisia jotka eivät vain välitä riittävästi koko hommasta, jotta se hetkauttaisi riittävästi, mutta pidin sitä mahdottomana, että joku oikeasti välittäisi tilanteesta ja tapahtuneesta ja samalla säilyttäisi tyyneen ja selkeän mielentilan.. Olin luonnollisesti väärässä, mutta kesti kauan, ennen kuin ymmärsin sen.

Olin jo melkein unohtanut tämän ajatuksen ja asenteen, ennen kuin törmäsin kauppalehden artikkeliin, jossa aihetta sivuttiin. Jutussa tuodaan esille käsitykseni mukaan FirstBeat mittauksia ajatuksella, että esimiehen työhyvinvointi on avainasemassa hänen alaistensa työhyvinvoinnissa (joka luonnollisesti pitää täysin paikkansa). Siinä käydään lyhyesti läpi meditaatiota ja mindfullnessia ja kerrotaan, että ihmisen pulssin laatu muuttuu hänen stressaantuessaan. 

Tämän voin allekirjoittaa täysin, mutta omasta näkökulmastani, kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta. 

Kiinalaisessa lääketieteessä on jo nelisen tuhatta vuotta käytetty pulssidiagnostiikkaa määrittämään ihmisen tilan ja sen, minkälaista hoitoa hän tarvitsee. Meditaatiota ja meditatiivisia harjoituksia, kuten hengitysharjoituksia, on käytetty vähintään yhtä kauan. Ne tosin eivät ole niin mystisiä menetelmiä kuin miltä ne kuulostavat – kuten eivät kiinalaisen lääketieteen hoidotkaan.

Se ei kuitenkaan ole tämänkertainen kirjoituksen aihe, vaan se, mitä niillä voidaan saada aikaan!

Esimies valokeilassa

Esimiehenä olet vastuussa alaisistasi monellakin tapaa. Vähemmän esille tuotu fakta on se, että tuot omalla persoonallasi, omalla mielentilallasi, vahvemman vaikutuksen kuin millään muulla tavalla työyhteisöön jota johdat. Tämä saattaa ensin kuulostaa hassulta, sillä vaikuttavathan työkuorma ja työolot ja kaikki muutkin asiat hyvinvointiin henkilöstön osalta. Kyllä, mutta.. 

Me olemme antropologiesti laumaantuvia, yhteisössä eläviä ja omaa yhteisöä etsiviä olentoja. Haluamme olla yhteydessä toisiin, tarvitsemme yhteyden toisiin ja tarvitsemme yhteisön johon kuulua. Tämän yhteisön sisällä on tyypillisesti hierarkia ja etsimme siitä hierarkiasta moninaisia asioita, mutta tärkeimpinä niistä turvallisuutta ja yhteenkuuluvaisuutta.

Luvuissa on voimaa sanotaan, ja tämä kuvaa hyvin sitä, miksi olemme kehittyneet tällaisiksi. Yksin emme pärjää yhtä pitkälle kuin yhdessä ja siksi kehomme ja mielemme on virittynyt etsimään yhteisöä johon kuulua. Luonnollisesti tämän ominaisuuden vahvuus vaihtelee ihmisestä toiseen ja tätä nykyään etistään yleisellä tasolla mielummin demokratiaa kuin diktatuuria, mutta se on silti perustarpeemme. Näin olemme selviytyneet läpi historian – kuulumalla yhteisöön jossa jokaisella on paikkansa. 

Tuon yhteisön johtajat ovat usein ne, jotka kantavat suurimman vastuun, ja jolle valtaosa haluaa antaa sen vastuun (tietoisesti tai ei). Ja kun annamme vastuun jollekin tällä tavoin, odotamme häneltä suuria, luotamme siihen, että tämä henkilö ”hoitaa homman”, eli pitää meidät turvassa ja yhdessä tavalla tai toisella.

Mitä sitten tapahtuu, kun johtaja, esimies, ei pystykään aikaansaamaan rauhallisuutta ja selkeyttä työyhteisössä? Mitä tapahtuu, kun hän on levoton, ehkä äkkipikainen tai ailahteleva, niin että alaisilla ja muilla työyhteisössä työskentelevillä tulee sellainen tunne, että tämä ihminen ei pysty hoitamaan tehtäväänsä?

Silloin syntyy työ pahoinvointia tavalla tai toisella. Vaikka kyseinen esimies hoitaisi kaikki työtehtävänsä kuten pitää, mutta hänen tunnetilansa, asenteensa ja mielensä olisi stressaantunut, hän tulee väistämättä vaikuttamaan negatiivisesti työyhteisöönsä. 

Mitä asialle sitten voi tehdä? 

Lyyesti sanottuna, jos tunnistat itsessäsi tai läheisessäsi piirteitä jotka kertovat stressaantuneisuudesta josta on vaikea palautua, on aika tarttua toimeen. 

Oireita joita on hyvä laittaa merkille ovat:

  • Univaikeudet, vaikeudet nukahtaa tai vaikeudet pysyä unessa, jatkuvat heräilyt
  • Tunne siitä, että uni ei palauta
  • Tunne siitä, että vapaat ja lomat eivät palauta
  • Ärtyneisyys
  • Mielialanvaihtelut
  • Toistuvat päänsäryt
  • Toistuvat lihasjännitykset ja säryt joille ei ole fyysistä syytä esimerkiksi liikunnan tai työskentelyasennon vuoksi

”Lääkkeeksi” näihin suosittelen harkitsemaan kolmea asiaa: Akupunktiota, meditaatiota sekä ruokavaliota. 

Näiden kolmen asian avulla olen nähnyt monen ihmisen muuttavan elämäänsä hyvin perusteellisella tavalla, joka on todella hankala selittää – jopa niiden toimesta, jotka ovat saaneet kokea sen itse. 

Olen itse kokenut tämän muutoksen, ja silti sen kuvaileminen on vaikeaa, sillä se kuulostaa niin uskomattomalta, että se joka ei ole sitä kokenut, usein epäilee tunteen todenperäisyyttä. 

Olen aloittanut työurani asiakaspalvelun alta, siirtynyt IT-alalta markkinoinnin alalle. Olen jokaisen etapin osalta onnistunut uupumaan ja masentumaan, tehdessäni samat virheet eri kontekstissa ja eri tavalla. Jokaiseen etappiin kuuluu sekä loistavia esimiehiä että surkeita esimiehiä, joilla on puolin ja toisin jokaisella ollut oma vaikutus omaan hyvinvointiini, mutta vastuu hyvinvoinnistani on tietysti ollut aina minulla itselläni. Vastuu omasta hyvinvoinnista on aina viimekädessä henkilöllä itsellään, mutta ympärillä olevat vaikuttavat siihen vahvasti.

Ruokavalio on viimeiset 20 vuotta ollut hyvin hallussa ja fokuksessa,  joka on hyvin tärkeä asia. En silti voinut käsittää miksi olo oli usein niin surkea ja selkäkipuja tiuhaan, vaikka liikuin ja olin hyvässä kunnossa, ja kohtuu nuorikin vielä. Kymmenisen vuotta sitten löysin akupunktion joka auttoi todella paljon, sillä ensin se sai kivut pois ja olon mahtavaksi, mutta ajan mittaan se sai heräämään siihen, mitä keho ja mieli kaipaa. Se sai heräämään siihen, mitä elämässä tulisi muuttaa, jotta elämä olisi mukavampaa. Tämä tapahtui kuitenkin ilman, että akupunkiohoitajani olisi sen enempää kertonut mitä tehdä tai miten toimia. Muutos on tapahtunut itsessäni, syvemmällä tasolla ja tämä on juuri se joka kuulostaa niin uskomattomalta ja jopa mystiseltä, vaikka se ei sitä ole. Viimeisenä mukaan astuu meditaatio jota aloin kunnolla harjoittamaan neljä-viisi vuotta sitten sen myötä kun perinteisen kiinalaisen lääketieteen opinnot (akupunktio) alkoivat.

Meditaation myötä aukesi aivan uusi maailma ja mielen tyyneys sekä selkeys jota on hyvin hankala pukea sanoiksi. 

Tämän selkeyden ja rauhan myötä syntyi uskallus ja päätös karsia elämästä loputkin turhat ja vahingoittavat asiat pois ja lähetä tielle jolla nyt olen, pyrkien auttamaan muita löytämään saman tilan sekä yksilöinä, että työyhteisöinä. 

Jos uskot, että voisin auttaa myös sinua tai työyhteisöäsi, ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää! 

Mahtavaa, hyvinvoivaa jatkoa toivottaen

Rikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: