Yöhikoilu, kuumat aallot.. – tuijotuskilpailu tulta syöksevän lohikäärmeen kanssa?

Vastaanotolleni tullaan tyypillisesti erilaisten kiputilojen vuoksi, mutta monesti haastattelun aikana selviää, että henkilöllä saattaa olla ns. vaihdevuosioireita. Kun kerron, että myös näitä voidaan hoitaa, saan usein varovaisesti helpottuneen, mutta hieman epäilevän hymyn vastaukseksi.

Aivan ensimmäiseksi haluan todeta, että yöhikoilu ei kiinalaisen lääketieteen näkemyksen mukaan johdu pelkästään vaihdevuosista, vaan sitä esiintyy Yinin heikkenemisen johdosta ja voi siten esiintyä miehillä tai naisilla missä iässä tahansa! Samaisesta syystä sitä voidaan helpottaa vahvistamalla Yiniä.

Vaihdevuosien ollessa kyseessä yöhikoilu on tyypillisin, mutta myös päiväsaikaan esiintyvä hikoilua, ärtyneisyyttä sekä unihäiriöitä joko hikoilun vuoksi tai ”muutoin vain” esiintyy. Vaikka nämä ovat oireita jotka luokitellaan vaihdevuosioireiksi, (varsinkin jos kyseessä on 40-60-vuotias nainen), näitä voi esiintyä miehillä tai naisilla missä iässä tahansa.

Yhtälailla voi olla, että henkilöllä esiintyy spontaania, runsasta hikoilua muutoinkin, joka saattaa olla hyvin epämiellyttävää ja rajoittaa elämää monella tavalla. Jos kainalot ovat aina märkänä vaikkei rasitusta tai edes vaihdevuosia olisi, saattaa olla, että henkilö joutuu rajoittamaan vahvasti pukeutumistaan. Voi olla, että hän ei halua osallistua sosiaalisiin tapahtumiin tämän vuoksi tai monia muita asioita sen lisäksi, että on epämukava olla, kun iho on jatkuvasti märkä.

Kaikkia näitä tilanteita, olkoon vaihdevuosista johtuvia tai ei, voidaan hoitaa akupunktiolla, vahvistamalla Yiniä. Tyypillisesti jo muutama hoitokerta auttaa vähentämään hikoilua ja/tai kuumia aaltoja.

Voimakkaat vaihdevuosioireet

Jos kyse on vaikeista vaihdevuosioireista, jossa kuumat aallot nousevat useita kertoja päivässä ja yössä, jossa ärtyneisyys on voimakasta ja univaikeudet vakavia, on syytä yhdistää akupunktiohoito ruokavalionmuutokseen sekä yrttien käyttöön.

Tällöin kyse on kiinalaisen näkemyksen mukaan sekä Yinin heikkenemisestä, että Maksan oireista, joita on syytä lähteä hoitamaan. Tässä en viittaa Maksan osalta siihen, että itse elimessä, maksassa, olisi vikaa, vaan Maksan energiassa vallitsee epätasapaino. Onneksi kiinalaista näkemystä ei ole tarpeen ymmärtää yksityiskohtaisesti, tai sen puoleen edes uskoa siihen, jotta hoito toimisi 😉

Voimakkaissa vaihdevuosioireissa on syytä hoitaa aluksi kohtalaisen tiheästi (1-2 kertaa viikossa) kunnes oireet alkavat vähenemään. Tämän jälkeen voidaan myös hoitoväliä pidentää. Tavoitteena on, että päästäisiin 6kk hoitoväliin, eli siihen, että henkilö kävisi hoidossa 2 kertaa vuodessa, kunnes vaihdevuodet ovat ohitse.

Ruokavalion osalta on hyvä välttää kahvia sekä voimakkaita, kuumentavia mausteita ja suosia viilentäviä ruokia. Myös monet yrtit, kuten salvia voivat auttaa, mutta vaihdevuosioireiden ollessa kyseessä, suosittelisin käyttämään mielummin tuoretta, kuin kuivattua salviaa.

Mitä neuvoksi?

Jos kärsit hikoilusta, univaikeuksista tai vaihdevuosioireista, vaihtoehtoja löytyy länsimaalaiselle lääketieteelle. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan akupunktiota.

Mahtavaa, hyvinvoivaa jatkoa toivottaen

Rikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: