Meditaatio, mitä tapahtuu?

Meditaatio on harjoitus, joka antaa meidän olla tässä hetkessä, ilman päämäärää, hengähtäen hetken tyhjyydessä, itsemme kanssa, ottaen tauon maailmasta jossa keskitymme melkein jatkuvasti joko tulevaisuuteen tai menneeseen.. Lapset osaavat hienosti elää tässä hetkessä, olla ja vain olemisen ilosta, tässä ja nyt, mutta iän karttuessa kadotamme monesti tämän taidon täysin..

Siksi meditaatio on aivan ihana harjoitus, jossa kehomme ja mielemme vaipuvat unen kaltaiseen tilaan, silti olematta unessa. Mutta mitä oikeastaan tapahtuu kun alamme meditoimaan?

Tässä ja nyt

Ensimmäisiä vaikutuksia joita itse huomasin, oli kyky rauhoittua ja vain olla tässä ja nyt. Kun harjoitukset jatkuivat, ne toivat mukanaan paljon muitakin asioita, muun muassa tietoisuuden ja havainnointikyvyn paranemisen.  Olin aina havainnoinut ympäristössäni asioita helposti, mutta tavalla joka oli lähinnä häiritsevä, joka katkaisi esimerkiksi keskittymisen meneillään olevaan keskusteluun tai muuhun tekemiseen. Hiljalleen tietoisuus ympäristöstä vahvistui ja havainnoin edelleen, ehkä jopa vahevemmin asioita ympärilläni, mutta ne eivät enää olleet häiriöksi, eivätkä keskeyttäneet keskustelua tai tekemistä samalla tavalla. Havaitsin pieniä nyansseja paljon herkemmin.

Tämän lisäksi, ehkä suuri asia oli se, että tulin hitaasti, mutta varmasti yhä tietoisemmaksi, yhä herkemmäksi sille, mitä tunsin ja ajattelin missäkin hetkessä. Tämä auttoi muuttamaan niitä asioita itsessäni, joita halusin muuttaa.

Se ei mahdollistanut siis ainoastaan tiedostamisen, ja hetkessä elämisen, vaan myös paremman itsehallinnan. Kun olin ajantasalla siitä missä milloinkin mentiin tunteiden tasolla, pystyin vaikuttamaan paremmin niihin, sekä ajatuksiini ja varsinkin sisäiseen vuoropuheluun ja välttämään esimerkiksi negatiivisuutta. Ymmärsin paremmin tunteitani ja silloin kaikki muuttui helpommaksi.

Ja niinhän se on; Jos hallitsee itsensä paremmin, siitä on hyötyä ”sisäisesti”, mutta myös ihmissuhteissa, työelämässä ja ylipäätään jokapäiväisissä asioissa.

Ei autuaaksi tekevä kuitenkaan..

Niin ihania vaikutuksia kuin meditaatio on tuonut tullessaan, se ei kutienkaan tarkoita sitä, että olisin aina hillitty, aina tasapainossa, ja saisin aina itseni kiinni ennen kuin turhaannun tai ärsyynnyn. Olen sentään edelleen ihminen 😉

Tästä huolimatta en koskaan haluaisi palata takaisin, sillä se mitä se on tuonut tullessaan, on paremman tasapainon ja rauhan elämiseen ja olemiseen.

Kunnioitus ikivanhaa viisautta kohtaan

Vaikka meditaatio ei ole ”sen ihmeempi juttu”, sitä kohtaan on hyvä osoittaa suurta kunnioitusta, sillä se on ikivanha perinne ja mahtava työkalu. Meditaation harjoittaminen vaatii tietynlaista itsehillintää ja se saattaa joskus olla raskastakin.

Meditaation voi hyvin opetella ja oppia omatoimisesti, mutta meditaatioperinteissä, kulttuureissa joissa meditaatiota arvostetaan, suositellaan osaavan mentorin/opettajan ohjausta ja apua – ja onhan se helpompaa niin.

Meditaatio vaikuttaa niin moneen osa-alueeseen elämässä ja mielessä, että sen tuomat muutokset saattavat yllättää, joskus jopa pelottaa. Harjoitukset auttavat keskittymään nykyhetkeen, purkamaan ja vapauttamaan ajatuksiamme sekä tutustuttaa meidät uudelleen itseemme.. Matkan varrella saattaa kohdata asioita, jotka hämmentävät. Aivan alussa voi jopa tuntua siltä, ettei yksinkertaisesti pääse sellaiseen tilaan, jota meditaatiosta kerrottaessa puhutaan. En ainakaan itse aluksi päässyt, ja meinasin jo luovuttaa.. Mutta sitten sain hieman apua ja ohjausta ja se alkoi sujumaan.

Ensiaskeleet meditaation maailmaan

Jos olet päättänyt ottaa ensiaskeleet meditaation maailmaan, suosittelen lämpimästi tutustumaan aiheeseen lähemmin. Ota hieman aikaa tutkiaksesi eri meditaatiotyylejä, jotta voit arvioida mikä niistä sopii parhaiten sinulle, arvoillesi ja tarpeillesi. Tyylejä on monia; mantroja sisältäviä tai hiljaisuudessa tehtäviä  harjoituksia, täysin paikallaan olevista liikkuviin harjoituksiin, syvästi uskonnollisista täysin usknonnosta vapaisiin, ja niin edelleen. Harjoitusten kirjo on valtava.

Vaikka sinulla olisi jonkinlainen idea siitä minkä tyyliseen meditaatioon haluaisit osallistua, on eri tyylejä hyvä myös kokeilla. Joku tyyli saattaa tuntua teoriassa vieraalta ja sitten käytännössä aivan omalta… Kokeile, tutki ja löydä omasi!

Oma tyylini on uskonnosta vapaa, paikallaan oleva ja hiljainen meditaatio. Koen, että meditatiiviseen tilaan voi hyvinkin ”virittäytyä” erilaisin liikkuvin harjoituksin, mutta itse syvä meditaatio on eri asia. Käytän meditaatioon siirtymisessä, rauhoittumisessa paljon hengitys-, mindfullness- sekä chi gong harjoituksia, mutta itse meditaatio on liikkumaton, hiljainen, istuen tehty harjoitus, jossa keho, ajatukset ja tavallaan koko fyysinen olemus katoaa. Koen tämän tilan syvän rauhalliseksi, virkistäväksi ja eheyttäväksi, mutta sen saavuttamiseen ensimmäistä kertaa meni tovi ja vaati paljon harjoitusta.

Aloititpa harjoituksen omatoimisesti tai ohjaajan avustamana, toivon sinulle mitä parhaimpia hetkiä tämän ihmeellisen hyvinvointia edistävän perinteen parissa!

Mahtavaa, hyvinvoivaa jatkoa toivottaen

Rikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: