Miten vaalia positiivista energiaa

Viimeksi kirjoitin siitä, miten suojautua negatiiviselta energialta, mutta se ei aina riitä, joten tuntuu sopivalta vielä kirjoittaa siitä, miten vaalia positiivista energiaa.

Ole yhteydessä luontoon

Yksi parhaimmista tavoista vaalia positiivisuuttaan ja ladata akkuja, on viettää aikaa luonnossa, tai tarkemmin ilmaistuna; Olla yhteydessä luontoon.

Luonnossa voi liikkua, mutta jos se menee suorittamiseksi, teet jotakin muuta kuin mitä tässä tarkoitan. Kun olet yhteydessä luontoon, liikut siellä valitsemallasi tavalla ja nopeudella, nauttien jokaisesta hetkestä, seuraten vuodenaikojen vaihtumista ja luonnon vaiheita siinä kierrossa. Aivan erityiseksi koen itse paljain jaloin liikkumista, sillä tunnen pääseväni lähemmäs luontoa siten. Se ei ehkä kuitenkaan ole kaikille mieluisa tapa liikkua, mutta jo se, että pääset yhteyteen luonnon kanssa jollakin tasolla auttaa.

Liiku sinulle mieluisalla tavalla

Tarvitsemme lepoa, mutta yhtälailla rasitusta. Tämänpäivän trendi on se, että rasitamme mieltämme liiaksi ja kehoamme liian vähän. Olemme siis epätasapainossa ja tästä syntyy stressiä. (Miksi stressi on niin pahasta?)

Liikunta aiheuttaa kehossa paljon asioita, mutta eräs mielenkiintoisimpia on endorfiinien erittyminen. Endorfiinit ovat hyvänolontunteesta vastaavia hormoneja, joita erittyy liikunnan lisäksi silloin kun koemme mielihyvää jostakin. Nämä hormonit kumoavat stressissä muodostuvia hormoneja, joten sen kautta ne vaikuttavat stressiä hillitsevästi.  Aivan parasta on siis liikkua luonnossa, jolloin saat sekä luonnon että liikunnan hyödyt samalla kertaa!

Hyväksy itsesi ja elämäsi

Valtaosalle meistä on opetettu pienestä pitäen, että epäonnistuminen ei ole sallittua, että se on paha asia jota tulee välttää viimeiseen saakka. Tämä on valtava sääli, sillä epäonnistuminen kuuluu elämään. Se on yksi osa oppimista ja kasvamista.

Pienet lapset eivät ole vielä oppineet, että epäonnistuminen olisi pahasta ja niin he yrittävät ja epäonnistuvat satoja, jopa tuhansia kertoja iloisina niistä pienistäkin edistyksen askeleista ja oppimisesta joka tapahtui juuri sen epäonnistumisen myötä.

Hyväksy siis epäonnistuminen sillä ajatuksella, että se on ainoa keino oppia ja kasvaa.

Hyväksymisellä tarkoitan myös sitä, että hyväksyt sen tosiasian, että mikään ulkoinen tekijä ei voi tehdä sinua onnelliseksi. Tätä olen käsitellyt aiemminkin, mutta sitä ei voi mielestäni korostaa liikaa. Mikään tässä maailmassa ei voi tehdä sinua onnelliseksi, paitsi sinä itse. Sama pätee päinvastoin.

Tässä kohtaa koen tarpeelliseksi jälleen todeta, että se ei ole helppoa eikä kivutonta, enkä ole mestari tässä itsekään. Se vaatii kasvamista…

Ota vastuu

Ei auta, että aina vain hyväksyy, on myös otettava vastuuta. Ota vastuu itsestäsi, omista tekemisistäsi, omasta hyvinvoinnistasi, kokonaisuutena itsestäsi ja elämästäsi. Tämä saattaa olla sekä vaikeaa, että raskasta aluksi, mutta kaiken vaivan väärtti.

Vastuun ottaminen ei kutienkaan tarkoita itsensä soimaamista – päinvastoin. Jos ensin hyväksyt itsesi sellaisena kun olet ja sitten otat vastuun, on vain luonnollista, että analysoit tapahtunutta, mutta soimaamiseen sijaan keskityt siihen, mikä voisi mennä paremmin ensi kerralla.

Vastuun ottaminen tarkoittaa myös sitä, että teet parhaasi asioiden eteen aina, etkä sysää ongelmia muiden ratkaistavaksi. Hyvänä esimerkkinä tässä toimii terveys; On aivan normaalia ja suotavaa käydä lääkärissä jos on tarvetta, mutta on turha odottaa pilleriä joka ratkaisisi kaiken. Lääkäri voi suosittaa sinulle hoitoja ja elämäntapamuutoksia (ja tietysti myös niitä lääkkeitä) mutta loppuviimein sinä olet se jonka pitää nämä kaikki toteuttaa. Siinä ei muu auta.

Ja hyvä niin! Sillä mikään ei ole yhtä voimaannuttavaa kun huomata se, miten paljon paremmin, helpommin ja oman mielen mukaan asiat lähtevät sujumaan kun ottaa vastuun itsestään. Koskaan ei voi valita mitä kaikkea itselle tapahtuu, mutta aina voi valita miten asiaan suhtautuu.

Älä kuuntele muita

Älä kuuntele muiden mielipiteitä sinusta ja tekemisistäsi – ellet nimenomaisesti halua juuri jonkun tietyn ihmisen mielipiteen. Jos yrität mennä toisten mielipiteiden mukaan, päädyt hyvin todennäköisesti ristiriitatilanteisiin. Yritä sen sijaan pohtia mitä itse haluat ja mennä sen mukaan.

Vaikka kehotan tässä olemaan kuuntelematta muita, en tarkoita sitä ihan kirjaimellisesti, vaan hyvinkin valikoivasti. Joskus on myös osattava kuunnella vaikkei kysynyt, ottaa kiitollisena vastaan rakentavaa kritiikkiä, mutta opettele tunnistamaan milloin kritiikki tai mielipide on annettu sinun parastasi ajatellen.

Viimeistään siinä vaiheessa, jos huomaat hakevasi muiden hyväksyntää, on hyvä pysähtyä miettimään miksi. Miksi oma hyväksyntäsi ei riittäisi?  Sinun arvojesi mukaanhan hyväksyntä tehdään ja sinähän olet se joka elämääsi elää, eivät muut. Toki mielipiteitä ja näkökulmia voi aina pyytää, mutta hae hyväksyntä aina vain uudelleen sisältäsi, älä ulkopuolelta. Sinä tiedät parhaiten mikä sinulle on oikea ratkaisu, joskus vaan tarvitsee opetella uudelleen kuuntelemaan itseään.

Asioilla on tapana järjestyä

Ihan kaikkeen elämässä löytyy ratkaisu (paitsi ehkä kuolemaan, mutta se onkin osa elämää). Jos olet sataprosenttisen vakuuttunut siitä, että et ole yksin ongelmasi kanssa, että joku on joskus aivan varmasti ollut samanlaisessa tilanteessa ja joku on keksinyt ratkaisun, selvinnyt siitä, ratkaissut kyseisen pulman, huomaat että elämä helpottuu huomattavasti.

Jos alat tutkimaan tätä väitettä huomaat, että yllättävän läheltäkin löytyy joku, jolla on ollut sama pulma, mutta ei vaan koskaan ole kertonut siitä. Ja jos on ihan varmaa, että joku on ollut samassa tilanteessa ja saanut sen ratkaistua, on aivan varmaa, että niin ratkaiset sinäkin. Se ei aina tarkoita sitä, että ratkaisu olisi täysin mieleinen, mutta ratkaisu on aina olemassa.

Jokaisen ongelman, haasteen, vastoinkäymisen ja totaalisen kaaoksen keskellä tilannetta ei todellakaan aina pysty arvostamaan, saatika olemaan siitä kiitollinen. Keskellä myrskyä sitä ei aina tule edes ajatelleeksi, että tilanne voisi olla hyvä. Mutta ajan mittaan oppii ehkä tunnistamaan, että ennemmin tai myöhemmin tilanteesta on hyötyä – ellei mitenkään muuten kuin henkisen kasvun kannalta.

En tiedä koitko kokemusteni jakamisen hyödylliseksi tai saatko ehdotuksistani työkaluja positiivisuuden vaalimiseen, mutta toivon, että edes osasta on sinulle hyötyä jollakin tapaa!

Mahtavaa, hyvinvoivaa jatkoa toivottaen

Rikka

One Reply to “Miten vaalia positiivista energiaa”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: