Meditaatio – mielen rauhan tila

”Minulla ei ole aikaa meditoida tai käydä rentoutuksessa/joogassa/jne.”

Juu, kyllä, ymmärrän, ja tämä kertoo vain sen, että et vielä ole ymmärtänyt täysin, kuinka paha juttu stressi on ja se on täysin ok.. Kaikelle on aikansa!

Kuuluin itse tähän ihmisryhmään, kunnes kehoni ja varsinkin aivoni, pakottivat pysähtymään. Kuinka vähällä olisinkaan selvinnyt, jos olisin ymmärtänyt pysähtyä ajoissa… Mutta en kuunnellut kehoani ja lopputuloksena oli elämää mullistava katastrofi (josta kuitenkin olen kiitollinen)..

Meditaatiota voi käyttää yhtenä rentoutumis- ja stressinpurkukeinona, vaikkakin se on syytä erottaa näistä myös. Meditaatio ei ole sama asia kuin rentoutus tai mindfullness harjoittelu. Niin tai näin, se on ilokseni  yhä useamman ihmisen osa arkea, sillä meditaatiosta puhutaan yhä enemmän sen mielenterveydellisten hyötyjen vuoksi. Kuitenkin eniten huomiota on osoitettu jatkuvan meditaation ja tietoisen läsnäolon (mindfullness) harjoittamista kohtaan, koska niiden tuomat terveyshyödyt ovat tavattoman paljon syvemmällä kuin pelkässä rentoutumisessa.

Tietoinen meditaatio auttaa monen hämmästykseksi paitsi psykologisia ongelmia, myös fyysisiä kiputiloja ja haittoja, jännityksiä, unettomuutta, hermostuneisuutta ja masennusta. On myös todistettu, että se parantaa immunipuolustusta, ja auttaa tehostamaan aivojen toimintaa, joka jo itsessään tuo paljon hyötyä sen harjoittajalle!

Tämä saattaa kuulostaa kaukaa haetulta, mutta esimerkiksi Kalifornian yliopistossa laadittu uusi tutkimus viittaa juuri näihin asioihin. Tutkimuksessa havaittiin, että 8 viikon mittainen tietoisen läsnäolon meditaation harjoittaminen  paransi mm. tarkkaavaisuutta ja aistien toimintaa, sillä aivoyhteydet tehostuivat.

Tutkimus tehtiin vertaamalla osallistujien aivotoimintaa. Tästä voitiin todeta voimistuneita aivoyhteyksiä useissa eri osissa aivoja niiden parissa, jotka meditoivat. Erot näkyivät erityisesti niissä osissa aivoja, jotka ovat yhteydessä havainnointi- sekä audiovisuaalisten kykyjen kanssa.

Aivojen rakenne muuttuu

Massachusetts General Hospitalin tutkimuksessa tutkittiin osallistujia ennen ja jälkeen kokeen, ottamalla heidän aivoistaan magneettikuvia, jotta nähtäisiin tapahtuiko aivoissa muutoksia. Kuvista voitiin todeta muutoksia aivojen harmaassa aineessa. Tutkimuksen mukaan meditaatio auttaa muokkaamaan aivoja aivan uudella tavalla ja saa ne jopa kasvamaan merkittävästi samalla kun aivojen toiminnot parantuvat.

Tutkijat vertasivat kokeeseen osallistuneiden ryhmien aivokuvia ja totesivat selkeän eron meditaatiota harjoittavan ryhmän ja meditaatiota harjoittamattoman ryhmän välillä. Siinä ryhmässä, jossa meditaatiota harjoitettiin, havaittiin kasvua neljässä eri osassa aivoja.

Niille jotka ovat jo meditaation harjaantuneita harjoittajia ei ehkä tule yllätyksenä, että suurin ero näkyi siinä aivojen osassa, joka liittyvät esim. ajatusten harhailemiseen ja itsearvostukseen (singulaarisessa aivokuoressa). Lisäksi niissä aivojen osissa jotka edesauttavat oppimista, ymmärtämistä, muistamista ja tunteiden säätelyä (vasen hippokampus, aivoturso), näkyi myös selkeitä eroja meditaatiota harjoittaneiden osalta.

Myös osat jotka liitetään asioiden tunnistamiseen, tulkitsemiseen, empatiaan ja myötätuntoon olivat kasvaneet kooltaan suuremmaksi.

Viimeisenä, vaan ei vähäisempänä todettiin muutoksia mantelitumakkeessa. Se on aivoissa osa, joka synnyttää reaktioita ”taistele tai pakene” -tilanteissa, eli säätelee mm. hermostuneisuutta, jännittyneisyyttä, pelon ja stressin tuntemuksia. Ryhmällä, joka teki meditaatioharjoituksia, oli havaittavissa selkeää mantelitumakkeen pienentymistä. Tästä voidaan päätellä, että yllämainitut tunteet, josta se vastaa, olivat vähentyneet huomattavan paljon!

Myös rentoutustekniikoita halutaan tutkia

Koska keho on kokonaisuus, ja tutkimuksissa mitataan aina vain yhtä toimintoa tai kehon osaa, voidaan vain spekuloida, kuinka paljon meditaatiota harjoittaneet todella hyötyivät tästä. Ja miten helposti – istumalla hiljaa paikallaan!!

Tällä hetkellä saamme yhä enemmän tutkimustietoa joka tukee sitä olettamusta, että meditaation harjoittaminen voi todella muuttaa kehoa, sen toimintoja ja sen kautta kokonaisvaltaista fyysistä ja psyykkistä terveydentilaamme.

Meditaation ohella on alettu tutkia, kuinka säännölliset rentoutumiseen liittyvät harjoitustekniikat (kuten rentoutusohjaukset ja yin jooga) voivat muuttaa geneettisiä siteitä. Erityistä mielenkiintoa on osoitettu sen sevittämiseen, mitä muutoksia säännöllistä rentoutusta harjoittavilla tapahtuu sellaisissa geeneissä, jotka kontrolloivat kuinka keho hallitsee vapaita radikaaleja, turpoamisprosesseja ja solujen kuolleisuutta. Näistä saadaan toivottavasti lisätietoja lähiaikoina!

Tässä listaa muutamasta muusta tutkimuksesta:

Mahtavaa, hyvinvoivaa jatkoa toivottaen

Rikka

One Reply to “Meditaatio – mielen rauhan tila”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: